Siirry pääsisältöön

Pahoinvointia

Olen kärsinyt viimeisen viikon ajan - ja siitä viimeiset pari päivää eritoten - ympärivuorokautisesta kuvotuksesta. Kertaakaan en ole oksentanut (pari kertaa on ollut lähellä), mutta jatkuva ällöttävä olo vie voimat ja tekee tavallisista askareista, kuten töissäkäynnistä tai kotitöistä melkoista tuskaa. 

Aiemmissa kahdessa raskaudessani koin pahoinvointia, mutta se ei ollut mitään tähän verrattuna. Ensimmäisessä raskaudessa uskon, että iso osa ensimmäisten viikkojen kuvotuksesta johtui helteistä ja pahoinvointi loppuikin nopeasti - jälkikäteen ajatellen olen monesti miettinyt, että minun olisi pitänyt jo siinä vaiheessa tajuta, että raskaus oli mennyt kesken. Toisessa raskaudessa huono olo iski vain, jos en ollut syönyt ja oli vahvinta heti alussa. Jälleen raskaus päättyi keskenmenoon.

Optimisti minussa haluaa uskoa, että voimakas kuvotus on hyvä merkki - merkki siitä, että hcg-arvo nousee odotettua tahtia ja oireet voimistuvat päivä päivältä. Ei kai keskenmenon saanut nainen voi tuskailla sohvanpohjalla sitä, miten mikään ruoka ei maistu ja kaikki ällöttää? Paitsi että kyllä voi. Pessimisti minussa sanoo, että alaselkä- ja -vatsakivut viittaavaat selvästi siihen, että kaikki on vielä mahdollista, myös se pahin. Lisäksi nyt eletään vasta viikkoja 6+4, joten en uskalla laskea vielä minkään varaan. Ensimmäiseen ultraankin on vajaa viikko ja pelonsekaisin tuntein odotan lääkärin tuomiota. 


Vai onko sittenkään, jos tämäkin päättyy huonosti?


Ehkä pahinta onkin se, että pelkään joku aamu herääväni siihen, että kaikki oireet ovat poissa. Rinnat eivät enää arista, vatsa on taas litteä ja painoton ja kuvotus on poissa, ruoka maistuu jälleen. Olisi helpompaa olla tietämätön ja kykenemätön tarkkailemaan oman kroppansa toimintaa, mutta valitettavasti sekä aiemmat raskaudet että aiemmat keskenmenot ovat antaneet minulle vertailupohjaa, jota vasten peilaan jokaikistä oiretta tai oireen puutetta. Hulluahan se on, mutta aikaa on liian paljon, päivät ovat liian pitkiä ja varmemmat viikot ovat edelleen liian kaukana.

Vinkkejä otetaan vastaan - miten te muut keskemenoja saaneet naiset olette pärjänneet piinapäivien eli alkuraskauden viikkojen keskellä? Omista ajatuksista, peloista ja toiveista kun ei pääse eroon näköjään edes yöllä (näin viime yönä unta, että aloin vuotamaan verta, olipa kiva herätä aamulla...). Pääkoppa on lujilla, kroppa on lujilla ja heikkoina hetkinä sanon itselleni, että jos tämäkin raskaus päättyy muutaman viikon päästä, lopetan leikin kesken lopullisesti.

Mistä löytää usko siihen, että nyt voisi olla meidän onnellisen lopun vuoro? 
 

Kommentit

  1. Haluaisin auttaa, mutta en muista tasan mitään suurinpiirtein alkaen siitä kun tein raskaustestin ja päättyen päivään ennen ensimmäistä ultraa. Jolloin vuosin vähän verta. Jota katsoin paatuneesti ja kohautin olkiani.

    Varmaan olin vähän paniikissa.

    VastaaPoista
  2. Hei! Kommentoin ensimmäistä kertaa jokunen viikko sitten, mullakin kaksi km viime syksynä. Viikko sitten tein kolmannen kerran positiivisen raskaustestin. Yllätyin siitä että pelon tunne on niin paljon voimakkaampi kuin ilo, olin kuitenkin ajatellut että pystyisin iloita siitä että saamme vielä mahdollisuuden. Mutta koko ajan ramppaan vessassa, onkohan nyt jo tullut verta. Jännityskin aiheuttaa pahoinvointia. Mietin samaa kuin sinäkin, miten pystyisi rauhoittumaan ja olla miettimättä liikaa koko ajan.
    -J

    VastaaPoista
  3. Itse olen tiennyt raskaudesta jo kolme viikkoa ja se on pitkä aika pelätä jatkuvasti keskenmenoa. Toisaalta siinä ajassa ehtii myös tottua raskauteen ja ajatukseen siitä, että tästä voisikin tulla meille vauva. Minun keskenmenoni ovat tapahtuneet aina sen verran myöhäisessä vaiheessa (viikkoja, jopa kuukausia sen jälkeen kun olen raskaudesta ensimmäisen kerran kuullut), että sitten jos/kun raskaus päättyy, joutuu käymään pitkän prosessin sen hyväksymisessä, että ei sitä vauvaa nyt tullutkaan.

    Olin tässä raskaudessa alussa sitä mieltä, että vuotaisi heti pois, jos on tullakseen ulos. Nyt eletään päiviä 6+5 ja raskaalta tuntuu se ajatus, että tämäkin johtaisi pettymykseen. Ei tälle pelolle mitään voi ja ilo on minunkin alkuraskauksista aikaa sitten paennut. :(

    VastaaPoista
  4. Hei! Kiitos tästä blogista. Olen saanut tekstejäsi lukemalla paljon vertaistukea, jota en ole saanut mistään muualta. Olet myös saanut kirjoitettua ylös tunteita ja ajatuksia, joita olen myös itse kokenut mutta joita en ole pystynyt ymmärtämään ja siten käsittelemään. Et tiedäkään kuinka paljon tämän blogin lukeminen on minua auttanut.

    Omaan tarinaani kuuluu yksi nt-ultrassa todettu keskeytynyt keskenmeno. Yksi täydellinen pieni poika. Ja yksi kovin odotettu, viikolla 11+jotain menetetty alkio. Ensimmäisessä raskaudessa en edes tiennyt mitä kaikkea voi raskauden aikana pelätä, kunnes se pahin pommi iski kun jo luuli olleensa selvillä vesillä. Toisessa raskaudessa pelkäsin yhdeksän kuukautta. Loppu oli onneksi mitä onnellisin mutta hetkeäkään en uskaltanut raskaudesta nauttia, mikä on harmittanut näin jälkeenpäin. Kolmannen raskauden aikana päätin että nyt nautin ja olen onnellinen! Vietän sitä ihanaa raskausaikaa niin kuin kaikki muutkin tuntemani raskaana olleet. Ei se huono tuuri voi meihin enää iskeä. Kunnes viikkojen päästä iski ja niin kovaa, ettei sitä aluksi voinut edes käsittää. Eikä vieläkää.

    Kaikki raskauteni ovat olleet erilaisia, kuten varmaan sinullakin. Ensimmäisessä raskaudessa raskausoireet olivat pahimmat ja alkoivat vasta kun alkio oli jo ilmeisesti kuollut. Toisessa raskaudessa oireet loppuivat kuin seinään viikko ennen nt-ultraa. Kolmannessa ei koko aikana ollut mitään oireita.

    Ihmisen lisääntymisvietti on katala. Jos vielä tulen raskaaksi, toivon että pystyisin unohtamaan olevani raskaana ja muistavani sen vasta kun puoliväli on turvallisesti ylitetty.

    -Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavista sanoista! Olen itse kaivannut vertaistukea ja kun sitä on ollut vähän tarjolla, ajattelin tarjota sitä itse jollekin. Blogini on siis täyttänyt tehtävänsä.

      Elämä ei tunnu jakavan reiluja kortteja kaikille, onneksi olet saanut yhden ihanan pojan, josta voit nauttia. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli