Siirry pääsisältöön

4+5

Tasan viikko sitten tein positiivisen raskaustestin. Vuoto ei ole alkanut, menkat ovat virallisesti myöhässä ja follikkeliultran ja ovulaation induktion vuoksi tiedän, että tänään on tarkalleen kasassa päiviä ja viikkoja 4+5. Yhtään raskaustestiä en sunnuntain jälkeen ole tehnyt, ajattelin jättää viimeisen digitaalisen testin ensi viikkoon (koska pakkohan itseä on kiduttaa ja tarkistaa, että viikkonäyttö näyttää raskauden edenneen).

Apua. Viikko on lyhyt aika käsittää, että tässä sitä taas ollaan - kolmannen kerran raskaana ja kolmannen kerran kamala pelko siitä, että tulee keskenmeno. Yritän olla rento, yritän ajatella, että tällä kerralla kaikki voi mennä hyvin, että nyt on tehty asioita sen eteen, että vihdoin olisi meidän vuoro saada oma vauva.

Klexanen piikittäminen sujuu jo rutiinilla: alavatsa näyttää lähinnä sotatantereelta mustelmien ja verenpurkaumien takia, mutta jos tällä tavalla saadaan alkio pysymään hengissä kriittisten viikkojen yli niin so be it. Täällä reissussa on helpompi olla tarkkailematta itseään koko ajan, mutta silti teen sitä tiedostamatta jatkuvasti. Keskenmenot ovat jättäneet minuun sellaisen jäljen, etten enää pysty nauttimaan siitä tunteesta, että sisälläni kasvaa (toivottavasti) toinen ihminen vaan pelkään pahinta lähes koko ajan.

Ajattelinkin tehdä pienen listan raskautta tukevista ja toisaalta keskenmenosta varoittelevista oireista. Tiedän, että jos saan keskenmenon, sille en mitään voi, mutta analyyttinen oireiden erottelu auttaa henkisesti piinapäivien ja -viikkojen kestämisessä.

Raskausoireet tähän mennessä:
- painavat, suurentuneet rinnat (eivät niinkään kipeät, vain painavat)
- kuvottava olo aamulla ja heti, jos ei syö tarpeeksi usein
- paineen tunne alavatsalla, hellät vatsalihakset
- jatkuva vessassa juoksemisen tarve (yöheräilyt ovat taas alkaneet...)
- tietyt hajut tuoksuvat todella vahvasti (tällä hetkellä sellaisia ovat hajuvedet, pesuaineet, tupakka ja tee (?!))
- hengästyminen esim. portaissa
- vaihtolämpöisyys: välillä hikoilen hulluna, seuraavassa hetkessä palelelee
- närästys
- väsymys (joka voi johtua työreissun univajeestakin)
- itkuherkkyys

Keskenmenosta pelottelevat oireet:
- aika ajoin tuntuva vatsakipu kohdun ja munsarjojen kohdalla, välillä tuntuu nivusessa saakka
- ilmakuplat vatsassa (edellisellä kerralla tunsin ilmakuplia vielä siinä vaiheessa, kun sikiö oli jo kuollut kohtuun, joten pelkään jotenkin näitä)
- alaselkäkipu, joka on välillä hyvinkin voimakasta

Eniten olen peloissani tällä hetkellä tuosta alaselkäkivusta. Se voi olla toki lihasperäistä ja oli poissa tässä yhdessä vaiheessa jo (viime viikonloppuna oli voimakasta), mutta vihottelee aina välillä. Ensimmäisessä raskaudessa minulla ei ollut mitään kipuja ja sain keskenmenon. Toisessa raskaudessa minulla oli kaikkia mahdollisia kipuja selkäkivuista nivuskipuihin ja sain keskenmenon. On sanomattakin selvää, että oli tilanne mikä oli, pelkään sen olevan merkki lähestyvästä tai jo tapahtuneesta keskenmenosta. Se, että vuoto ei ole alkanut, ei lohduta minua yhtään.

Ja silti olo on jotenkin erilainen, ajoittain jopa tyynenrauhallinen. Herään aamulla ja mietin, että tämä on meidän vauvamme, nyt on meidän vuoromme. En ymmärrä, miten uskallan ajatella näin, koska keskenmenon todennäköisyys on tällä kerralla suurempi kuin edellisellä ja selkäkivut eivät mielestäni ole hyvä merkki (?). Ehkä mieleni on väsynyt uskomaan aina sitä pahinta. Selvää on kuitenkin se, että vuoristoradan kyydissä ollaan vielä monta viikkoa, jos vuoto ei ala. 

Päivä kerrallaan, sisään ja ulos hengitellen, sen on pakko riittää nyt. 

Kommentit

  1. Mä hengittelen täällä tukihengityksiä sun seuraksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Turhauttavinta on epätietoisuus ja se, ettei keskenmenolle voi itse mitään, joten on vain jaksettava kärsivällisesti odottaa. Ei ole helppoa ei..

      Poista
  2. Hei! Toivottavasti saatte tämän pienen! Ymmärrän sinun tunteita hyvin. Itselläkin oli kaksi keskenmenoa, nyt tuntuu taas, että
    olen raskaana, mutta en uskalla tehdä raskaustestiä, koska pelkään sitä jos en olekkaan raskaana. Mutta pidetään peukkuja tiedän puolesta ja toivottavasti saatte pienen pian! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa olet raskaana ja saatte tekin vauvan, jotenkin tuntuu että kaksi keskenmenoa yhdelle naiselle on jo ihan tarpeeksi. Mutta elämä harvoin kysyy että mikä on reilua, siksi itsestä tuntuu että ei todellakaan uskalla luottaa siihen, että huono onni olisi meidän osalta ohi...

      Poista
  3. Oi, toivottavasti tässä nyt olisi teidän pieni ❤
    Täällä mennään aikalailla samoissa fiiliksissä, viime viikon sunnuntaina piirtyi plussa raskaustestiin. Luomuna, vaikka olin ihan varma, että en ole edes ovuloinut. Vaikka takana onkin yksi onnistunut raskaus aiemmat epäonnistuneet kummittelee mielessä niin että ei uskalla edes haaveilla tämän raskauden onnistuvan.

    -Aada

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihanaa! Jospa nyt olisi meidän molempien vuoro vaikka tällä hetkellä pelkään kyllä uutta keskenmenoa ihan hulluna ja ajatus onnistuneesta raskaudesta tuntuu lähes utopistiselta... Tsemppiä! <3

      Poista
  4. Löysin tänään blogisi ja luin heti kaikki postaukset läpi. Minulla on hyvin samanlainen tarina. Viime kesänä päätimme että vauva saisi tulla ja tulinkin heti raskaaksi. Kahden viikon aikana ehdimme jo miettiä nimiä ja miten ihanaa olisi saada kevätvauva. Sitten alkoikin verenvuoto eikä kohdussa näkynyt enää mitään. Kierto välissä ja olin taas raskaana. En voinut uskoa että voisi taas käydä meille näin, varsinkin ultran jälkeen jolloin saimme nähdä pienen sydämen sykkivän. Mutta kävi. Toisesta keskenmenosta on nyt puoli vuotta enkä ole tullut raskaaksi. Jotenkin tarinastasi sain toivoa, vaikka me emme ole vielä miettineet hoitoja. Ehkä sekin vaihtoehto tulee kohta vastaan. Paljon on ollut samoja tuntemuksia kuin mistä sinäkin olet täällä kirjoittanut, ja sen takia halusinkin jättää kommentin. Toivottavasti kaikki menee nyt hyvin ja saatte sen ihanan vauvanne!

    -J

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se on uskomatonta miten niin ihanasta asiasta kuin toivotusta raskaudesta voi tulla niin kamala kokemus ja vielä useamman kerran. Helposti raskaaksi tulemisestakin voi tulla kirous jos jatkuvasti joutuu pelkäämään sen loppua. Tsemppiä teille ja toivottavasti tulet raskaaksi ja saat vauvan syliin saakka. Oma luottoni tämän raskauden onnistumiseen vaihtelee päivästä toiseen, tällä hetkellä keskenmenon pelko on taas todella raastava.

      Poista
  5. Moikka !!

    Mä kirjottelin sulle tonne, mutta oon pitäny matalaa profiilia. Kaikki sun postaukset oon lukenu, mutta mitään en oo osannu vastata/ en ole löytäny sulle lohduttavia sanoja ja ehkä sekin, etten itse kumminkaan 'samassa tilanteessa' ole.

    Mutta mahtava lukea sun uutisia, vaikka uskon kyllä, että pelko persiissä saa mennä... Kovasti oon sulle toivonut, että saisit plussan testiin. Pidän sulle kovasti peukkuja ja lähetän halauksen ! :)

    Mulla edellinen kierto venähti kolmella päivällä, joka oliki kemiallinen :( Nyt uus kierto menossa ja ovis bongattu alkuviikosta, joten täällä odotellaan vielä 12päivää, onko tuottanut tulosta, mutta itse en asiaan usko.

    Mutta roikun täällä mukana ! Ja toivottavasti tämä pikkunen olis teidän pikkuien !

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli