Siirry pääsisältöön

Odottavan aika on pitkä

Jäin eilen sairauslomalle. Tarkoitus oli olla töissä kaavintaan saakka, mutta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä selkä- ja vatsakivut voimistuivat ja veivät minut Kätilöopiston päivystykseen - jälleen kerran.

Nyt jaksan jopa jo parjata julkista terveydenhuoltoa - jälleen kerran. Siellä istuin maanantaiaamuna kamalissa vatsakivuissa ja lääkärin tuomio oli, että koska a) minusta ei vuoda verta litroittain, b) minulla ei ole 39 asteen kuumetta ja c) pystyn kävelemään omin jaloin, minulle ei voida tehdä päivystyskaavintaa. 

Lähettivät kotiin kipulääkereseptin ja sairauslomatodistuksen kanssa ja käskivät tulla takaisin torstaina jo aiemmin sovittuun kaavintaan. S****na. Nyt siis istun kotona enkä muuta voi ja lasken päiviä - ei tunteja siihen, että saan kuolleen sikiön kohdustani ulos. Lääkärihän vain tyytyi toteamaan, että kohdunsuu on täysin kiinni eikä keskenmeno näytä alkavan itsestään. What else is new. Lääkkeitä olisin toki saanut, mutta kuten jo aiemmin olen todennut, cytotecit ja minä ei sovita yhteen. Jumalattomat kivut, olematon vuoto: ei kiitos.

Odotan jo ensi viikkoa. Sitä, että muutaman päivän päästä kaavinnasta olo alkaa tuntua jo ihmiseltä, raskausoireet hellittävät ja pääsen miettimään muita asioita. Siis, jos kaikki menee hyvin eikä kohtuun tule reikää, en saa komplikaatioita nukutuksesta eikä minulle kehity järkyttävää kohtutulehdusta.

Tulevaisuus tuntuu tällä hetkellä epämääräiseltä möykyltä, mutta nyt on aika painaa pause-nappia. Kesä tulee sopivasti viemään ajatukset muualle (toisaalta lomalla on enemmän kuin riittävästi aikaa ajatella) ja olemme sopineet miehen kanssa, että mietimme lapsettomuutta/lapsen kaipuuta (onko sitä enää?)/tarvetta tulla vanhemmiksi seuraavan kerran elo-syyskuussa. Meistä otettiin yksityisellä heti viime viikon ultran ja keskenmenon toteamisen jälkeen verikokeet ja saamme kromosomitestien tulokset kuukauden päästä. Toivon, että sieltä löytyisi jotain, koska olisi helpompi lähteä miettimään jatkoa, jos keskenmenoille löytyisi syy, oli se sitten miten toivoton tahansa. 




Vaikka minun ei tarvitse tietää tässä vaiheessa mitään, päättämisestä puhumattakaan, auttaa kun tulevaisuudella on jotkut raamit. Tauko alkoi jo ja meillä ei raskauduta enää luomusti. Palaamme mahdollisuuteen käyttää esimerkiksi alkioerotusdiagnostiikkaa tai lahjasoluja syksyllä, kun tiedämme kromosomitilanteestamme enemmän, mutta tällä linjalla en halua enää jatkaa. Minun kehooni ei tehdä enää yhtään kaavintaa siksi, että kuvittelimme, että "ehkä tällä kertaa kaikki menee hyvin" ja adoptiokaan ei tässä vaiheessa enää tunnu mahdottomalta ajatukselta.

Uskomattominta tässä on se, että katsoin helmikuussa Inhimillistä tekijää ja siinä Simpukan aktiivi Miia Mikkonen kertoi siitä, miten he päättivät miehensä kanssa valita lapsettomuuden kolmekymppisinä kolmen keskenmenon jälkeen. Ajattelin tuolloin, että kuka hullu luovuttaa vain kolmen keskenmenon jälkeen. Nyt en enää ajattele niin. Ei hullu vaan äärimmäisen viisas ihminen. Jossain se raja menee, miten paljon ihminen kestää ja minulla se raja taitaa mennä tässä. En lyö hanskoja tiskiin lopullisesti, mutta tämä keskenmeno vetää tietynlaisen viivan veteen, määrittää valintoja aivan eri tavalla jatkoa ajatellen.

Jokaisesta päivästä täytyy löytyä joku ilonaihe, kaavinnan jälkeen se on edes se, että voi päivä päivältä tuntea olevansa enemmän ja enemmän oma itsensä. Elämän tarkoitus ei voi olla tuottaa biologisia lapsia tähän maailmaan hinnalla millä hyvänsä. Eihän? 

Kommentit

  1. Ei. Ei se ole eikä voi olla elämän tarkoitus.

    Aikalisä kuulostaa niin viisaalta, parhaalta mitä voit itsellesi tarjota - aikaa miettiä rauhassa ja asettua takaisin omiin nahkoihisi.

    Tsemppiä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli