Siirry pääsisältöön

Minä ja hän

Eilisen naistenpäivän kunniaksi ajattelin kirjoittaa siitä toisesta puoliskosta, vauvasta haaveilevasta miehestä. Parisuhde joutuu lapsettomuuden ja keskenmenojen kohdatessa aivan uuteen testiin. Olen tarkoituksella keskittynyt aiemmin vain rypemään omassa surussani, mutta meitähän on tässä matkalla kaksi. Käsi kädessä kuljetaan, mutta tulee myös päiviä, jolloin välillä tekisi mieli vain päästää irti – kun ei se toinen vain ymmärrä!

Lapsettomuuden kokemus on erilainen miehelle ja naiselle jo pelkästään fyysisistä syistä ja keskenmenot ne vasta naisten maailmasta ovatkin. Miehelle tuleva vauva on vain mielikuva, viiva tikussa pelkkä viiva ja alkuraskauden oireita mies voi tuskin edes käsittää: eihän se vielä näy minnekään. Nainen joutuu myös käymään läpi kaikki lapsettomuustutkimusten ja keskenmenojen jälkiseurausten surkeat puolet (käsi pystyyn kuinka moni ei jaksaisi enää levittää haarojaan yhdellekään lääkärille?), mies voi vain seistä vieressä ja yrittää tukea.

Don’t get me wrong – en kai minä haluaisikaan omalle miehelleni tätä kaikkea luovuttaa. Ajatus siitä, että joku päivä saisi kantaa ja synnyttää oman lapsen on niin ihana, ettei sitä haluaisi vaihtaa pois. Mutta muutaman muun päivän tästä välistä vaihtaisin ja välillä sitä toivoisi, että toinen saisi edes välähdyksen siitä, mitä itse joutuu kokemaan pelkästään fyysisesti, henkisestä kivusta puhumattakaan.
Miehen suru ansaitsisi ihan oman postauksen, mutta tyydyn vain toteamaan, että miehet taitavat olla tässä asiassa kuin jäävuoria. Muutama prosentti miehen tuskasta näkyy ulospäin ja loput on syvällä pinnan alla, näkymättömissä, mutta yhtä lailla olemassa. Siihen viereen kun tulee nainen, joka sanottaa joka ainoan tunteen, itkee miehenkin edestä ja hormonihöyryissään huutaa niin, että heikompia pelottaa, ei ole helppoa olla sureva mies. Ja sitten minä kehtaan vielä vaatia enemmän tukea, kehtaan tulla sanomaan miehelle, että mikset sinä itke, mikset sinä puhu, eikö sinusta tunnu pahalta, että ensin oli vauva ja nyt ei enää olekaan. Hyi meitä naisia.

Kaiken alla on pelko siitä, että entä jos meitä ei koskaan ole enempää kuin kaksi? Riitämmekö me toisillemme vai jääkö joku puuttumaan? Että tätä elämääkö pitäisi elää ihan vain kahdestaan? Kiertelemme olohuoneeseen asumaan jääneen pelon ympärillä ja mietimme, että kumpi kestää sen paremmin. Kumpi uskaltaa sanoa, että kyllä me riitämme. Kukaan ei voi meille lasta luvata (kukaan ei toisaalta ole vielä sanonut etteikö sitä voisi tulla), joten se ajatus on päästettävä edes hetkeksi mieleen, että voi olla, että kaksistaan ollaan. Ja sen on riitettävä. 


 Kuva on viime kesän Jenkki-reissulta, Tyynenmeren rannalta.


PS. Munasarjat eivät toimi kuten pitäisi ja munasolun kypsymishäiriö voi olla lääkärin mukaan yksi mahdollinen syy keskenmenoihin. Revipä siitä sitten tunnetta, että on nainen sanan täydessä merkityksessä. Elämä on välillä niin armottoman epäreilua.

Kommentit

  1. No mutta josko siitä olisi apua, että nyt tiedetään yksi mahdollinen syy keskenmenoihin? Voiko munasolujen kypsymistä mitenkään edesauttaa?

    Ja hei, sä oot nainen ihan siinä missä kaikki muutkin, jolla on kohtu ja munasarjat, ja jotka kokee olevansa naisia. Mä tiedän aika monta, jotka ilman lääketieteellistä interventiota olisivat ehkä lapsettomia tai kuolleita, mutta naisia me ollaan kaikki. Sitä ei vie mikään pois. Joskus vaan ollaan naisia, jotka tarvii apua.

    Mä en olen ikinä päässyt ihan omasta miehestäni perille, että suriko hän ja mitä hän suri ja miten paljon. Yritin antaa tilaa tyypille, kun tiedän, että juuri oma puolisoni ei siitä kummene jos minä yritän ohjeistaa suruasioissa. Vaan ehkä siinä se sitten näkyi, että hän on ollut paljon haluttomampi toiseen lapseen liittyvissä asioissa. Ei enää valmis mihin tahansa, jotta lapsi tulisi, toivoi alunperinkin että lopettaisimme yrittämisen jos tulee yksikin keskenmeno.

    VastaaPoista
  2. Apua siitä kyllä on ja kypsymistä voidaan edesauttaa. Lapsettomuushoidot on sitten toki ihan toinen asia ja vaatii pohtimista ja pähkäilyä. Varmuutta kun ei ole, että vaikka avustettuna tulisin raskaaksi, että sikiö pysyisi elossa... Tuntuu, että keskenmenon ehkäisy on ihan rakettitiedettä ja lähes mahdotonta.

    VastaaPoista
  3. Hei, Pahoittelut sekaannuksesta! Tarkoituksenani ei ollut kopioida tekstiäisi, ainoastaan kopioin sen muistutuksena itselleni mutta vahingossa työpäivän aikana julkaisin sen samalla kun tekstiä muokkasin.. (nyt korjasin virheen kun pääsin kotiin) olen kovin pahoillani tästä sekaannuksesta :/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli