Siirry pääsisältöön

Meitä on moneksi

Luvassa on semi-katkeraa tilitystä, joten jos olet sitä mieltä, että ihmisiä ei saa a) arvostella, b) laittaa elintapoihin liittyen minkäänlaiseen järjestykseen tai c) koskaan verrata, en suosittele lukemaan pidemmälle.

Olimme tänä viikonloppuna Tallinnassa (ties kuinka mones kerta, mutta kaupunki on kiva, ruoka on hyvää ja vanhassa kaupungissa kävellessä tulee aina sellainen fiilis kuin olisi vähän kauempanakin ulkomailla - miinus joka paikassa vastaan kävelevät suomituristit). Tallinnan matkailussa kamalinta ovat hands down laivamatkat sinne ja takaisin. Perjantain meno oli ihan ok, nopea shuttle ja parissa tunnissa perillä. Matkalla tuntui olevan pääosin virolaisia työmatkalaisia tai suomalaisia perheitä matkalla viikonlopun viettoon Viroon, joten pahimmilta känniääliöiltä vältyttiin.

Tämän päivän kotimatka oli sitten toinen juttu. Sunnuntai-iltapäivän laiva oli täynnä humalaisia, kovaäänisiä ja kaikin puolin rasittavia suomalaisia. Katseltiin siinä aikamme, kun ihmiset kulkivat ohi, kunnes törmättiin äitiin, jolla oli mukanaan lapsi ja ei mikä tahansa lapsi vaan aivan selvästi FAS-lapsi (täältä lisätietoa, jos kuulit termin ensimmäistä kertaa). Äiti näytti myös siltä, että laivalla oli maistunut olut jos toinenkin eikä tainnut olla ihan selvin päin vieläkään (huom, mukana oli edelleen se kolmi-nelivuotias lapsi). Enhän minä ole kukaan toisia tuomitsemaan, mutta siinä itse istuessa ja äidin ja pojan toimintaa seuratessa en voinut välttyä miettimästä, että tuo nainen oli onnistunut tulemaan raskaaksi, oli pysynyt raskaana ja siitä huolimatta päättänyt käyttää alkoholia raskauden aikana sen verran paljon, että se johti hänen lapsensa vammautumiseen. Edelleen sama meno näytti jatkuvan. Ja sitten on meitä, jotka teemme kaiken by the book (ja vielä enemmänkin) ja jotka silti kerta toisensa jälkeen saamme kuulla, että sikiö jostain selittämättömästä syystä on kuollut kohtuun ja raskaus on keskeytynyt.

Tästä pääsen tämän päivän aiheeseen eli siihen, että miksi toisista tulee äitejä ja toisista ei. En halua sanoa, että tämän päivän nainen ei olisi saanut saada lasta. Mutta miksi se niin monesti tuntuu menevän niin, että naiset, jotka eivät edes osaa arvostaa raskauttaan, saavat lapsia helpolla (enhän toki osaa sanoa esimerkiksi kyseisen naisen taustasta mitään) ja ne, joilla olisi ihan oikeasti mahdollisuus tarjota lapsilleen ehjä, turvallinen lapsuus ja nuoruus ja elämä siitä eteenpäinkin eivät tule raskaaksi tai saavat toistuvia keskenmenoja tai elämä muuten tarjoaa aivan surkeat kortit tässä lapsiasiassa?

Tiedän, että tekstini on täysin subjektiivista, lapsettoman ja katkeran naisen tilitystä. Minulla ei ole oikeutta asettaa itseäni muiden yläpuolelle kuvittelemalla, että minä olisin maailman paras ja upein äiti ja kasvattaja, jos minulle vain annettaisiin mahdollisuus. Mutta sen verran voin sanoa, että sentään osaisin laittaa korkin kiinni ja tarjota sitä kautta lapselleni paremmat eväät elämään. 

Sillä hetkellä laivalla istuessa tuli sellainen olo, että elämän epäreiluus on välillä räikeän ilmeistä, mutta omaan kohtaloon on jokaisen kai tyytyminen. Katkeraksi ei saa eikä kannata tulla, mutta taidan hetken taas välttää Tallinnan lauttoja.

Kommentit

  1. No mutta onhan toi ihan kamalaa sellaisestakin perspektiivistä, jossa se ei osu omaan itseen niin kipeästi: on ihan kamalaa, että joku voi tehdä lapselle(en) noin. Oksettaa. Eikä se, että siitä tulee pahalle mielelle, minusta tarkoita, että pitää itseään maailman parhaana ja upeimpana. On ihan hygieniatekijä, että ei ainakaan satuta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli