Siirry pääsisältöön

Pelkoa tulevasta

Tein tänä aamuna negatiivisen raskaustestin. 

Kaavinnan jälkeen ohjeena on tehdä 3-4 viikkoa toimenpiteen jälkeen raskaustesti, jotta voidaan varmistua siitä, että keskenmeno on ohi ja kaikki raskausmateriaali on poistunut kohdusta. Odotin siis negatiivista tulosta ja olen tyytyväinen, että tasan kolme viikkoa kaavinnan jälkeen vauvaprojekti #2 on lopullisesti ohi.

Se ei poista sitä tuskaa, että ainahan sitä toivoo tekevänsä raskaustestin toisenlaisissa tunnelmissa. Haluaisin olla raskaana, mutta samalla huomaan, että kivuliain suru keskenmenneestä raskaudesta alkaa taittua. Pystyn ajattelemaan asiaa jo rationaalisemmin, pystyn hetkittäin iloitsemaan siitä, että niin moni asia elämässäni on kuitenkin hyvin ja ennen kaikkea näen jo huomispäivää pidemmälle.

Toisen keskenmenon sijaan minusta tuntuu, että suren ja pelkään tulevaa. Niin typerääkin kuin on murehtia asioita, joita ei ole vielä tapahtunut (käsi pystyyn, kuinka moni meistä EI KOSKAAN murehdi asioita, jotka vasta voivat tapahtua??), selaan tilastoja ja panikoin sitä, mikä meitä voi odottaa. On karu fakta, että siinä missä tavallisen raskauden keskenmenoriski on noin 12-15%, kahden keskenmenon jälkeen kolmannen keskenmenon riski on jo 20-40% ja raskauden onnistumisen todenäköisyys on huonompi, jos takana ei ole onnistuneita raskauksia. Nyt joku sanoo, että meillä on kuitenki 60-80% mahdollisuus saada lapsi syliin saakka - kyllä, mutta toisaalta prosentit olivat paljon paremmat kahdella aiemmalla kerralla ja huonosti kävi.

Huomaan siis suhtautuvani mahdollisiin tuleviin raskauksiin entistä pessimistisemmin. Pelkään myös ensi viikolla odottavaa lääkärikäyntiä: entä jos tutkimuksia ei aloiteta, entä jos tutkitaan ja saamme huonoja uutisia, entä jos meissä ei olekaan mitään vikaa ja meitä ei voida auttaa? Entä jos en enää ikinä tule raskaaksi, entä jos saan kymmenen keskenmenoa enkä yhtään tervettä lasta? Entä jos kymmenen vuoden päästä joudumme toteamaan, että lapsettomiksi jäätiin? Turhahan näitä on pohtia, mutta pelko on todellinen enkä tiedä, miten ajatukset kääntäisi off-asentoon tai edes harhauttaisi hetkeksi jollekin toiselle radalle.

Vaikka olo tällä hetkellä on allaolevan kuvan mukainen, nappaanpa kuitenkin aviomiehen matkaan ja pyrähdän huomenna muutaman päivän kaupunkilomalle. Jos uusissa ympyröissä vaikka hetken keskittyisimme toisiimme, tässä avioliitossa alkaa tuo lapsettomuus pyöriä kolmannen pyörän lailla vähän liikaa nurkissa.

 
 

Kommentit

  1. Mä muistan tuon fiiliksen ja nuo pelot ihan tosi hyvin. Muistan kun yritin sopertaa lääkäreille ja hoitohenkilökunnalle, että vika on varmaan minussa kun aina samoilla viikoilla menee kesken - no, nehän olivat aivan erilaiset keskenmenot, mutta kaikki hoitajat näyttivät siltä, etteivät edes ymmärrä kysymystä.

    Ja tuo kaavinnan jälkeinen testi on kyllä ihan oma lukunsa, kun samalla sekä pelkää että toivoo plussaa. (Jos oiskin tullut jo raskaaksi? Voisko olla sitä?)

    No, mutta hitto. Ei mulla ole oikein mitään millä ihan oikeasti voisin sua lohduttaa - paitsi uskoni siihen, että asiat menee hyvin. Sekin kyllä voi olla ärsyttävää, muistelen.

    Toivottavasti sentään loma oli hyvä!

    VastaaPoista
  2. On paljon helpompi ottaa vastaan sellaisen ihmisen luottamus asioiden järjestymiseen, jolla on itse samanlaisia kokemuksia taustalla kuin esim ystävän joka tuli raskaaksi heti ja jolla meni kaikki hyvin. Joten kiitos tsempeistä! Tällä hetkellä saan kamalasti voimaa vaikeuksien kautta voittoon -tarinoista mutta niitä löytyy lähipiiristä vähän joten ajattelinkin seuraavaksi kirjoittaa siitä, mitä sanoa keskenmenon saaneelle, jos itse ei ole minkäänlaista käsitystä asiasta. Varma keino saada (kaveri)lukijat ärsyyntymään. ;)

    Ja kyllä, loma oli hyvä ja tuli tarpeeseen!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli