Siirry pääsisältöön

Alkushokin jälkeen

Viikonlopun yllättävistä uutisista (kaikilta osin, lauantaiaamun uutisiin herääminen oli lähes yhtä järkyttävää kuin perjantain testin tulos) on vähitellen toivuttu ja totuteltu elämään taas näillä korteilla.

Yllätysplussa oli tosiaan viimeiseen asti yllätys: torstai-iltana ihmettelin hetken outoa oloa ja hormonifinnikin näytti pienentyneen, joten päätin tehdä testin perjantaina ihan varmuuden vuoksi. Koska muita oireita ei oikein ollut, en uskonut plussaan hetkeäkään.

Totta se taitaa kuitenkin olla. Tänään on päiviä kasassa 4+2 ja ensimmäisiä oireita on alkanut tulla. Rintoja kivistää, väsyttää, palelee, välillä kuvottaa (mutta hyvin hyvin vähän) ja portaissa hengästyttää. Otan jokaisen oireen ilolla vastaan, mutta samalla yritän olla kyttäämättä itseäni - tiedän, että jatkuvasta oireiden analysoinnista en saa muuta kuin paniikin aikaiseksi itselleni. En ole tehnyt yhtäkään testiä sunnuntain jälkeen, viivojen vertailusta ei tässä vaiheessa ole hyötyä. Varasin varhaisultran Naistenklinikalle kolmen viikon päähän, 8.12. on kaukana, mutta samalla lähellä.

Jotain on kuitenkin eri tavalla aikaisempiin raskauksiin verrattuna. Plussatestistä on jo 5 päivää enkä ole vieläkään onnistunut kehittelemään itselleni totaalista tämäkin-menee-kesken-ja-elämä-on-jälleen-pilalla-miksi-lähdin-taas-tähän-paskaan paniikkia vaan päinvastoin olen löytänyt jonkinlaisen sisäisen rauhan asian kanssa. Kolme keskenmenoa se vaati, paljon ajatustyötä ja itseni kanssa työskentelyä, itkua, naurua, surua ja iloa. 

Tänään tiedän, että vaikka tämä raskaus päättyisikin Kätilöopiston osasto 5:n leikkaussaliin, minä selviän siitäkin. Asetun makaamaan tutulle leikkauspöydälle, tervehdin tuttuja hoitajia ja olen onnellinen siitä, että olin niinkin etuoikeutettu, että tulin raskaaksi neljännen kerran. Pelkkä ajatus siitä, että saan palata vielä kerran Kättärille - joko jo tänä vuonna tai viimeistään ensi kesänä tekee minut ihmeellisen onnelliseksi, tyytyväiseksi ja iloiseksi. Minä tulin vielä kerran raskaaksi, minulle annettiin vielä kerran tämä mahdollisuus toivoa, mahdollisuus uskoa tulevaisuuteen. Tiedän, että tämä kuulostaa hullulta, mutta en pelkää enää keskenmenoa. Välillä tuntuu, etten pelkää enää mitään.

Ihmeellinen on elämä. Piti kulkea näin pitkä matka oppiakseni, että kaikesta selviää. Jopa alkuraskauden piinapäivistä kolmen keskenmenon jälkeen. Kun kaikki toivo on mennyttä ja pohja on saavutettu, vasta silloin voi kääntää katseen ylöspäin. 

Kohti jotain, joka muistuttaa etäisesti uutta alkua.

Kommentit

 1. Oii onneksi olkoon! olet hirmuisen vahva nainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on pitänyt töitä tehdä, että tähän pisteeseen on päästy. Askel ja päivä kerrallaan mutta jospa henkinen hyvä olo heijastuisi myös onnistuneeseen raskauteen. :)

   Poista
 2. Kuulostaa todella hienolta, nostan hattua! Toivon, että jos joskus vielä itse olen raskaana, löydän samanlaisen vahvuuden itsestäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin se vain on, että joskus vaikeudet vahvistavat ja vasta jälkeenpäin pystyy katsomaan omaa elämäänsä ja toteamaan, että olinpa minä melkoinen sissi. Katsotaan kauanko mielenrauha säilyy. :D

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli