Siirry pääsisältöön

Supistaa

Ettei elämä ja odotus kävisi liian tylsäksi, eilen alkoivat sitten kivuliaat supistukset.

Joita en tajunnut supistuksiksi kuin vasta tänään. 

Eilen aamulla herätessäni olo oli jotenkin outo ja huono. Heikotti, pyörrytti ja oksetti, mutta lähdin kuitenkin sitkeästi töihin. Päivä meni ihan ok, mutta illalla kotiin palatessa alkoivat kouristukset. Oletin syöneeni jotain sopimatonta ja makasin illan sohvalla lämpötyyny vatsalla ajatellen sen menevän ohi. Joskus ruuansulatusvaivoihinkin on liittynyt aalloittain tulevaa kramppimaista kipua ja kipu paikallistui tällä kertaa vahvasti ylävatsaan, joten en tajunnut, että kyseessä voisi olla supistukset.

Aamulla olo oli parempi, mutta heti, kun lähdin kotoa liikkeelle, vatsakivut palasivat. Tällä kertaa ei kouristuksina vaan epämääräisenä jatkuvana kipuna ympäri vatsaa. Päätin soittaa töihin päästyäni neuvolaan.

Siellä otettiin (historiani huomioiden) tilanne heti vakavasti. Säikähdin hieman itsekin, mutta hyvä, että huolehtivat. Hoitaja oli melko varma, että eilisiltaiset kouristukset olivat itse asiassa supistuksia. Nyt menen sitten huomenna antamaan labranäytteitä ja lisää vielä maanantaina. Ohjeeksi tuli lähteä äitiyspolille välittömästi viikonlopun aikana, jos olo huononee. Levätä pitää ja katsotaan ensi viikon alussa, että mitä labroista selviää ja onko syytä lisätutkimuksiin.

Minulla alkaa tänään hiihtoloma. Ja ensi viikon keskiviikkona piti lähteä viimeiselle kahdenkeskiselle kaupunkilomalle Keski-Eurooppaan. Nyt voi olla, että pahimmassa tapauksessa loma jää väliin ja vielä pahemmassa tapauksessa joudun loman jälkeen pakkosaikulle.

No okei, pahimmassa tapauksessa vauva alkaa syntyä nyt ja saan keskenmenon. Laitetaan siis asiat tärkeysjärjestykseen.

Mutta pelottaa. Pelottaa ihan p***eleesti. Paniikissa juttelin jo pomolle tänään ja hän oli tiukkana siinä, että jos saikkua määrätään (vaikka vuodelepoa) niin minähän olen sitten sairauslomalla ja makaan vaikka seuraavat viisi kuukautta sairaalassa, jos lääkäri tarpeelliseksi näkee. Eli tukea sieltä suunnalta löytyy, mutta mieluiten olisin tietysti töissä.

Kaipaan nyt tukea ja kannustusta. Onko raskaudella edellytyksiä jatkua onnelliseen lopputulokseen saakka, jos jo viikolla 17+3 tulee kivuliaita supistuksia?? Ja miten todennäköistä on, että ilman vuotoja mutta epämääräisista vatsakivuista kärsivänä synnytys alkaa jo vaikka tänä viikonloppuna? 

Voi itkun itku. Pientä lohtua tuo se, että beibi monottaa kohdunseinään sellaisella voimalla, että elossa siellä ollaan - vielä. 

Mutta kuinka kauan? 

Kommentit

  1. jaxuhalit :) ja terkut masuasukille, että vielä ei tarvi muuttaa pois pikku yksiöstään :D Toivottavasti ei ole mitään vakavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Joo yritän koko ajan tsempata bebeä, että tajua pysyä siellä nyt vielä!!

      Poista
  2. Nyt sit lepäät: ymmärrän, että mieluiten olisit töissä, mutta jos et voi olla niin et voi olla.

    Totta kai raskaudella on mahdollisuuksia jatkua - sen takiahan jotkut saikulle joutuvatkin jo keskiraskaudessa, että lepo auttaa.

    Keskity siihen monottavaan beibiin. Jaksamista jännityksen keskelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ja näin se on, vauva ja terveys edellä mennään tässä vaiheessa.

      Poista
  3. Täällä porskutetaan edelleen kipeistä supistuksista huolimatta. Nyt viikkoja 28+6 ja supistukset alkoivat 16+ viikoilla. Sairaslomalla olen ollut siitä lähtien ja tulen olemaan kunnes vauva syntyy..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä niin, tämän epäilen olevan edessä täälläkin vaikka vielä toivoisin että menisi muutaman päivän levolla ohi. Näyttää vaan kahden viikon perusteella muodostuvan tavaksi, että loppuviikosta supistaa jo kunnolla työviikon rasitteista oletettavasti johtuen. Mutta lohdullista kuulla etteivät supistukset automaattisesti tarkoita synnytyksen käynnistymistä, sitä tässä tällä hetkellä eniten pelkään...

      Poista
  4. Mulla supparit alkoivat ekassa raskaudessa about 20+ viikoilla. Eivät tehneet mitään alakerassa, vaikka pelkäsinkin,että kohta se tulee ulos! No,meni sitten yliajalle...Mulla eivät siis ennustelleet mitään pahaa:) No,loppuvaiheessa kyllä oli verenpaineen ja istukan kanssa ongelmia,mut muuten kaikki meni hyvin! Lääkärikin sanoi,että joillakin vaan on supistusherkempi kohtu..Sama on omalla siskollakin..Mutta tietty kipeät supparit ovat merkki siitä,että nyt pitää ottaa rennosti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tästä syystä yritän päästä vaikka väkisellä alkuviikosta äitipolille tarkistukseen, että mikä on kohdunsuun tilanne. Jospa ne ottaa minut, täällä pk-seudulla tuntuu olevan lähes mahdotonta saada lupaa tulla päivystykseen... Mutta kiva kuulla, että kivut ei automaattisesti tarkoita synnytystä. :)

      Poista
  5. Äippäpolillekkin tuntuu välillä olevan aika vaikea päästä ennen viikkoa 22. Yleensä käskevät päivystykseen :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos edes sinne pääsisi, useamman kerran keskenmenojen aikaan kiellettiin tulemasta sinnekään...

      Poista
  6. Jos et jostain syystä pääse äitoyspolille niin käy ihmeessä yksityisellä. Ultralla saa paljon tarkemman arvion kohdunkaulan pituudesta kuin sisätutkimuksessa neuvolassa. Ja näkee myös kohdunkaulan sisäsuun tilanteen. Itse jättäisin kyllä reissun bändin, ehdottomasti. Vaikka supparit olisi vaarattomia reissussa tulee käveltyä enemmän ja luultavasti supistaa enemmän, siinä tilanteessa reissusta on aika vaikea nauttia. Ja ihan turha ottaa sitä pienen pieniäkin riskiä nyt. Lääkärintodistuksen saa varmasti ja vakuutuksesta rahat takaisin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aion kyllä käydä lääkärissä huomenna tai viimeistään tiistaina, joko julkisella tai hätätapauksessa yksityisellä. Katsotaan ensin, mitä lääkäri sanoo ja päätetään sitten reissun kohtalo. Jos lupa matkustamiseen saadaan, luvassa on joka tapauksessa suurimmaksi osaksi hotellissa löhöilyä ja kahviloissa istumista, tällä kertaa mennään tottakai vauvan ja minun hyvinvointi edellä. :)

      Poista
  7. Jotenkin ajattelisin, että ennen 20 viikkoa supistustuntemukset sijoittuisivat alavatsalle, kun kerran kohdun korkein kohtakaan ei useimmiten (rakon ollessa tyhjillään) ylitä navan korkeutta. Joten josko kuitenkin hyvällä tuurilla ois jotain muuta ku kohtuperäistä? Niin tai näin, toivottavasti ei ole mitään sen vakavampaa ja raskaus jatkuu ongelmitta :)

    Itselläkin on herttamainen kohdun vuoksi ollut supistustuntemuksia ekasta trimesteristä alkaen. Ainakin vielä (h.16+) pikkuinen on kyydissä, eikä supistusille oikein näillä viikoilla tehdä mitään, joten täälläkin vaan toivotaan parasta :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä oli terveydenhoitaja-tätini eli sanoi, että tuskin kyse on supistuksista, mutta oli mitä oli, rasituksesta alkavat vatsakivut on hyvä tutkia. Jospa saisin lääkäriajan huomiselle tai viimeistään tiistaille ja sitten olisimme taas fiksumpia!

      Tsemppiä myös sinne!

      Poista
  8. Hui! Toivottavasti ei kyseessä ole supistukset vaan jotain muuta! Ei sun kuuluis joutua noin pelkäämään :( Soititko lääkäriin jo?

    Rinde

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menen tänä iltana yksityiselle, julkiselta puolelta oli tarjolla ainoastaan terveysaseman yleislääkärin aikoja ja haluaisin, että asiantuntija katsoo tarkemmin kohdunkaulan tilanteen ja arvioi matkustuskyvyn. Joo, olisi ihan kiva, ettei tarvitsisi koko ajan pelätä, että mitä seuraavaksi...

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli