Siirry pääsisältöön

Kop kop

Taidan olla vihdoin pääsemässä siihen kuuluisaan energiseen ja seesteiseen keskiraskauteen.

Oireet ovat olleet tällä viikolla vähenemään päin, mutta tämä ei ihme kyllä ole lisännyt paniikkia. Jotenkin maanantain neuvola rauhoitti kummasti mieltä: tuntuu, että vauva kehittyy siitä huolimatta, että emme ole kehitystä koko ajan dopplereilla tai ultrilla vahtaamassa ja itse olen pystynyt nauttimaan jo päivistä, kun ei ole paha olo, vessassa ei tarvitse juosta joka välissä (ainoastaan kerran yössä!) ja ruokavälitkin ovat palanneet melko normaaleiksi (kolme tuntia ilman ruokaa eikä oksettavaa oloa, mitä tämä on??). Lisäksi seuraava dopplerkuuntelu neuvolassa odottaa jo reilun viikon päässä ja viikot tuntuvat tässä vaiheessa menevän lähes huomaamatta ohi, joten olo on rauhallinen.

Töissä on ollut erityisen hektinen viikko ja siitä huolimatta olen jaksanut tehdä kaiken ja vähän ylimääräistäkin ja päiväunia olen tainnut nukkua vain parina päivänä. Välillä tuntuu, että ilman kasvavaa vatsaa en edes tietäisi olevani raskaana. Kaikista onnellisin olen siitä, että kipuja on ollut tällä viikolla ennätysvähän, selkää on särkenyt ihan parina iltana ja silloinkin vain hetken ja vatsan puolella kipuja ei ole ollut enää ollenkaan. 

Henkisesti oloni on varmempi ja parempi kuin koskaan ja epäilen, että se johtuu mahdollisista liikkeistä, joita olen ehkä tuntenut nyt maanantaista lähtien (rv 14+6). Korostan sanaa ehkä, koska joka paikassa sanotaan, että ensisynnyttäjä tuntee ensimmäiset liikkeet yleensä keskimäärin paljon myöhemmin, mutta en osaa selittää enää toistuvia elohiirimäisiä nykäyksiä vatsassa millään muulla kuin vauvan liikkeillä. Ensimmäistä kertaa outo ja vahva nykäisy tuntui jo viime viikon keskiviikkona, mutta silloin laitoin sen vatsantoiminnan piikkiin. Maanantaina elohiiret valtasivat vatsan sisältä koko päiväksi ja erityisen hyvin ne tuntuivat illalla kyljellään, kun kävin nukkumaan. Tiistaina ei mitään, keskiviikkona pieniä nykäyksiä ja eilen taas vatsassa myllersi pienten hiirten armeija. Ihan kuin joku koputtaisi sisältä päin. Kysynkin siis teiltä, joilla kokemusta on - onko mahdollista tuntea vauvan liikkeet jo raskausviikolla 15+? Liikkeet tuntuvat parhaiten silloin, kun makaan hiljaa paikoillani kyljellään tai selällään, mutta välillä myös esim. istuessani alas tai yskäistessä/aivastaessa. Väliin on mahtunut myös niitä päiviä, jolloin en ole tuntenut mitään ja olen yrittänyt olla repimättä niistä paniikkia.

Silti pelko hiipii aina välillä mieleen - ehkä eniten siksi, että välillä mietin, että olenko liiankin rauhallinen? Voiko olla hyvä merkki luottaa jo 16. viikolla, että kyllä tästä meille vauva tulee? Ja keksinkö liikkeet omasta päästäni? 

Jotain siellä mahassa ainakin tapahtuu. Ja jos ei muuta niin kasvua: alkaa olla viimeiset hetket pitää tätä raskautta salassa enää yhtään keneltäkään. Töissä hientotunteiset kollegat eivät ole sanoneet vielä mitään, mutta tuskinpa on kenellekään enää yllätys, että täällä ollaan pieniin päin.

Edelleen välillä nipistän itseäni. Ihanko oikeasti tämä vihdoin tapahtuu meille

Kommentit

  1. Kiva lukea, miten alat pikkuhiljaa enemmän ja enemmän luottaa raskauteen. Oikeastaan ainoa, mitä voi itsensä ja pienen lapsensa eteen tuossa vaiheessa tehdä, on yrittää rentoutua nauttimaan ja työstää siten pelkoa pois. Jokainen onnellinen päivä vie kauemmaksi menetyksestä ja lähemmäksi syntymää, niin se vain menee. Itse toistelin usein onnistuneessa raskaudessa menetyksen jälkeen itselleni, että juuri nyt saan olla onnellinen ja juuri nyt kaikki on hyvin, muusta ei tarvitse huolta kantaa. Se auttoi eteen päin, kumma kyllä. Ja liikkeet tunsin 14+. Ensin ne olivat vaan aavisteluja ja kummastusta uudesta tuntemuksesta, mutta mitä vahvemmiksi ne kävivät, niin varmistuin niiden olleen alusta asti liikkeitä.
    Paljon ihmettelyä, hälveneviä pelkoja ja hienoa matkaa teille!! Riia

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että pahoinvointi on helpottamaan päin! Itselläni ihan sama juttu, enkä ole oksentanut muutamaan päivään enää :) Oi ihanaa, pieniä potkuja <3 Kai niitä on ihan mahdollista tuntea jo nyt. Odotan malttamattomana liikkeiden tuntemista, kohta alkaa kuitenkin minullakin jo 15. raskausviikko :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään on käynyt taas täysi myllerrys mahassa, vaikea uskoa, että kyseessä voisi olla mikään muu. <3 Hienoa, että pahoinvointi alkaa helpottaa sielläkin!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli