Siirry pääsisältöön

Aikalisä

Kävin keskiviikkona Veli-Matti Ulanderin vastaanotolla. Alkoi tuntua siltä, että heilun oman päätökseni välissä päivittäin: välillä tuntuu, että luomuyritys on ainoa oikea vaihtoehto ja seuraavana päivänä olen jo varaamassa aikaa yksityiselle lapsettomuushoitoihin.

Googlailun tuloksena löysin Ulanderin ja olipa ihanan virkistävä lääkärikäynti. Mies on tehnyt oman väitöskirjansa toistuvista keskenmenoista, joten hän tietää, mistä puhuu. 

Ensimmäiset kymmenen minuuttia meni siihen, että selitin hänelle (hyvin yksityiskohtaisesti) surkean yrityshistoriamme. Hän naputteli koneelle, esitti tarkentavia kysymyksiä eikä tässä vaiheessa paljoakaan kommentoinut tilannetta. Ajattelin jo, että jos tästä miehestä ei irtoa mielipidettä, niin siinä meni taas satanen kankkulan kaivoon. Mutta sieltä se tuli! Kerroin pohdinnoistamme alkiodiagnostiikan suhteen (for all I know, jos aviomies ei olisi vetänyt jarrua, olisimme varmasti jo klinikalla valmistautumassa punktioon), mutta tämä lääkäri tyrmäsi ajatuksen hoidoista täysin. Tarvetta ei kuulemma ole ja olisi silkkaa rahanhukkaa lähteä monen tuhannen euron hoitoihin, kun kykenen raskautumaan luonnollisestikin.

Olin järkyttynyt, huojentunut, ihmeissäni, shokissa, iloinen, yllättynyt, onnellinen - kaikkea yhtä aikaa. Hänen mielestään meidän tilanteemme kuulostaa huonolta tuurilta. Siis anteeksi mitä!? Toki syytä keskenmenoille ei ole vielä löytynyt, mutta itse olin ajatellut, että jokin syy sikiön sydämen sykkeen hiljenemiseen on oltava ja että hän osaisi auttaa asiassa määräämällä lisäkokeita, hormoneja, aspiriinia, ihan mitä vain. Mutta ei, kuulemma se, että joku osoittaa kiinnostusta meidän tilannettamme kohtaan voi johtaa onnistuneeseen raskauteen yhtä todennäköisesti kuin rekkalastillinen synteettisiä hormoneja.

No tästä tultiin vähän taaksepäin. Hän myönsi, että voi olla, että syytä ei nykymenetelmillä pystytä löytämään ja on hyvin mahdollista, että saan keskenmenoja lisää ja joudumme pohtimaan muita vaihtoehtoja (hoidot, adoptio), mutta hän valoi minuun ihan uudenlaista toivoa ja käski keskittyä yhteen raskauteen kerrallaan. Lisäksi hän vakuutti, että PCO:lla tuskin on mitään tekemistä keskeytyneiden raskauksien kanssa, joten periaatteessa ovulaation induktiostakaan ei ole hyötyä.

Tämä on ehkä paras neuvo, jonka olen tähän mennessä saanut. Että nyt vain otetaan rauhallisesti, nollataan tilanne ja lähdetään uuteen yritykseen sillä asenteella, että vielä tästä vauva tulee. Näillä eväillä. Näillä ja vehnänalkioöljyllä, jota aloin syömään tänä aamuna. Tähän pisteeseen on tultu - kun lääketiede ei pysty tarjoamaan minulle mitään kättä pidempää, on otettava omat keinot käyttöön. Gluteeniton ruokavalio ja E-vitamiini voivat olla täyttä silmänlumetta, mutta kuten Ulander sanoi: placeboefektin merkitystä ei tulisi aliarvioida.

Olo on edelleen epäuskoinen - yhtä aikaa ahdistun siitä, että lääketiede ei todella pysty auttamaan meitä, mutta koska huoli ei kuulemma ole tämän näköinen ja tilanne ei läheskään niin epätoivoinen kuin miltä se itsestä tuntuu, niin pakko kai se on uskoa, että parempi onni ensi kerralla. 

Että kolmen keskeytyneen raskauden jälkeen olisi vielä toivoa. Who knew.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli