Siirry pääsisältöön

Mielenrauhaa etsimässä

Ei sitten mennyt ihan putkeen tuo loppuviikkokaan. 

Juuri kun pääsin kirjoittamasta, että tuntuu, että suru iski viime viikolla paljon pahemmin kuin pitkään aikaan, niin ehkä vielä pahempaa oli luvassa. Lähdimme viettämään viikonloppua miehen kotiseudulle ja tarkoituksena oli rentoutua, saunoa, grillata ystävien kanssa ja käydä elokuvissa. Kaikkea tätä tehtiin, mutta mitäpä olisi meidän elämä ilman pientä draamaa.

Long story short: rennosta grilli-illasta kavereiden kesken tuli vähän jotain muuta, kun yksi seurueestamme ilmoitti olevansa raskaana. Tokihan olin uutista jollain tasolla osannut odottaa (ollaan kuitenkin samanikäisiä ja he ovat olleet yhtä kauan naimisissa kuin me), mutta omaan reaktiooni en ollut varautunut. Yritin peitellä itkukohtausta, mutta eihän siitä mitään tullut ja miehen naamasta näki, että hän pelkäsi reaktiotani yhtä paljon kuin minä. Oli pakko paeta toiseen huoneeseen itkemään ja sitten piti käydä omia tuntoja läpi ystävien kanssa (mikä ei tietenkään ole pahasta, mutta ahdisti ihan kamalasti). 

Nyt nolottaa. En mennyt pelkästään pilaamaan mukavaa ystävien kesken vietettyä perjantai-iltaa, mutta menin myös varastamaan ystäväni hetken: hän halusi kertoa iloisia uutisia varmasti ilman, että yksi seurueesta saa hysteerisen itkukohtauksen. Yritin vakuutella, että kyseessä on meidän kriisi ja en itke siksi, ettenkö olisi onnellinen hänen puolestaan (tämä on puoliksi totta), mutta olihan se tunnelma siinä samassa hetkessä pilattu. Kyseinen pariskunta tiesi kyllä keskenmenoistamme, mutta asiasta oltiin puhuttu heidän kanssaan hyvin vähän, joten eivät olleet ymmärtäneet, miten raskas vuosi meillä on takana.
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun reagoin raskausuutiseen näin vahvasti koko lapsettomuustaipaleemme aikana, mutta kyseessä oli myös läheisin ystäväni, joka on raskaana sen jälkeen, kun meidän keskenmenomatkamme alkoi. Silti olin toivonut ja kai osittain uskonutkin, että tosi paikan tullen pystyisin hillitsemään itseni ja itkemään yksin kotona asiaa miehelle, mutta eipä se sitten ihan näin mennytkään. Suru on tällä hetkellä liian pinnalla, haava on liian auki. Ärsyttää. 

Jälleen kerran löydän itseni toistamasta samaa miksi-kysymystä. Miksi en pysty olemaan iloinen toisten puolesta? Miksi toisten onnelliset raskausuutiset tuntuvat olevan minulta pois? Miksi olen kateellinen siitä, että monilla muilla asiat tuntuvat menevän putkeen, mutta meillä ei? Ja sitten se vihoviimeinen miksi: miksi me emme voi kuulua niihin onnellisiin, jotka muutaman kuukauden yrittämisen jälkeen tulevat raskaaksi ja onnistuvat myös saamaan lapsen yhdeksän kuukauden odotuksen jälkeen? 

Jäin pohtimaan viikonlopun jäljiltä kahta asiaa: Ensinnäkin pelkään jo valmiiksi parin vielä läheisemmän ystävän mahdollisia raskausuutisia (ja nehän tulevat jossain vaiheessa niin kuin mieheni sanoi) ja toiseksi mietin, että pitäisikö pyytää heitä suoraan kertomaan asiasta mieluummin tekstarilla, sähköpostitse tai ainakin edes kahdestaan, jotta pystyn tarvittaessa itkemään asian itsekseni tai jossain vähemmän nolossa paikassa. Miten te muut lapsettomuudesta kärsivät naiset olette pystyneet suhtautumaan ihan niiden rakkaimpien ystävien raskausuutisiin ja oletteko ottaneet asian esille jo ennen kuin ystävillänne on edes mitään uutisia? En haluaisi, että tästä tulisi minulle mitään peikkoa, mutta tämän viikonlopun ja oman reaktioni jälkeen pelkään entistä enemmän uusia iloisia uutisia. En halua, että minusta - ihmisrakkaasta ja sosiaalisesta ihmisestä - tulee pelokas, toisia karttava katkeroitunut lapseton nainen, joka ei kykene hillitsemään omia tunteitaan toisten onnen edessä. Pelkään, että kohta kukaan ei uskalla sanoa minulle mitään, jos reaktioni ovat aina näin voimakkaita.

Pitäisi varmaan aloittaa meditoimaan. 

Kommentit

  1. Voi Alana <3 Nuo tilanteet on niin kamalia. Se kun haluaisi osoittaa olevansa toisten puolesta onnellinen, on valtava, mutta oma suru ei anna siihen mahdollisuutta. On ymmärrettävää, että se tuntuu sinusta pahalta. En usko, että kukaan ajatteli sinun pilanneen illan tai, että ystäväsi kokisi sinun vieneen hänen onnellisen hetken, mutta ymmärrän täysin, että sinusta tuntui siltä. Voimia paljon <3 Mä niin toivoisin, että saisitte vielä olla onnellisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. <3 Yllätyin eniten omasta reaktiostani, olin kuvittelut että pystyisin olemaan paljon vahvempi. :(

      Poista
    2. Sanoit minulle vähän aikaa sitten, että ole itsellesi armollinen! Nyt on minun vuoro sanoa sulle, että ole itsellesi armollinen <3 Ei sun tarvitse olla vahva.

      Poista
  2. Sulla on NYT kriisi ja sä elät NYT suruasi läpi. Et elä sitä koko elämääsi läpi, kävi tässä miten tahansa. Kyllä mäkin jo nykyään kestän ihan kuin nainen, vaikka joku kertoisi mulle pikkuveljestään, vaikka oli aika, jolloin meinasin huutaa etenkin sisaruksiensa ärsyttävyydestä raportoiville, että NE VOI KUOLLA JA OLE NIILLE KIVA NYT.

    Ole itsellesi armollinen: vaikka reagoit voimakkaasti, sulla on siihen oikeus. Totta kai nyt jokainen vauvauutinen on isku vyön alle. Sinne, mihin jo muutenkin sattuu. Sä oot kuitenkin menettänyt niin paljon nyt. Vastaavasti muilla on oikeus onneensa, mutta se ei tarkoita, että sinun tuskasi pitäisi lakaista maton alle.

    Ja jos vaan kehtaat, ja mun mielestä kandee kehdata, sano sun kamuille, että tää on sulle nyt vaikeeta ja mahdolliset vauvauutiset ottaisit mieluummin vaikka tekstarilla, jotta voit kipuilla kipuilusi yksityisesti. Kyllä mä uskon, että he ymmärtävät myös, jos kerrot, että tästä huolimatta toivot silti, että he heti ja reippaasti asian kertovat eivätkä sulta erityisesti mitään salailemaankaan ala.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tätä toivon! Eli että mua ei kohdella silkkihansikkain niin että kukaan ei uskalla mitään sanoa ja jään ihan pimentoon kaikesta lapsiin liittyvistä jutuista mutta toisaalta tarvitsen omaa rauhaa sulatella uutisia. Hankala tapaus tällainen lapseton nainen! Mutta uskon että menetys sattuu myöhemmin vähemmän (enkä voi kuvitellakaan pikkuveljen menetystä!), pitäisi vaan jaksaa odottaa ajan kulumista...

      Poista
  3. Kaksi läheisintä ystäväpariskuntaamme raskautuivat yritysaikanamme. Kummatkin tiesivät, että aihe oli minulle arka ja kertoivatkin onneksi ihan henkilökohtaisesti asiasta. Kummallakin kerralla aloin välittömästi itkeä ja yllätyin omasta reaktiostani. Eihän se ollut minulta mitään pois ja olin aidosti onnellinen ystävieni puolesta. Mutta pahalta tuntui silti. Ystävät onneksi ymmärsivät ristiriitaiset tunteeni. Kovasti voimia!

    Pikku-Siili

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo tunteiden ristiriitaisuus onkin ihmeellisintä: toisaalta ystävän puolesta on aidosti iloinen mutta samalla oma suru tuntuu paljon vahvempana juuri noina hetkinä. Hankalia tilanteita!

      Poista
  4. Mulla tulee mieleen että helli suruasi, hoivaa sillä rakkaudella kuin äiti hoivaisi lastaan. Samalla siinä hoivaa itseään. Suru on raastava, mutta merkityksellinen tässä vaiheessa taivalta. Suru on arvokas. Koskettava, riipaiseva, täynnä kaipausta. Se on kumppani, jonka kanssa on opittava elämään. Vaikeaa se on juuri tällä hetkellä, kun se on niin vahvasti osa elämää, kun välillä tuntuu, että se on koko elämä. Mutta se ei ole sitä loppuelämää. Se himmenee, joskus. Voimia sinulle, Alana! Anna surun elää sinussa juuri niin kuin se elää nyt. Tärkeintä on, ettei häpeä eikä syyttele itseä siitä, miten surun vaikutus näkyy omassa käytöksessä silloin, kun se on vahvasti läsnä. -Riia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanasti sanottu. <3 Turha surua on piiloonkaan työntää kun se ei siellä pysy joten yritän oppia elämään sen kanssa. Kiitos Riia!

      Poista
  5. Olihan tuo aika ajattelematonta kavereilta kertoa illanistujaisissa kun kerran tietävät keskenmenoista. Ehkä sen olisi huomannut jossain vaiheessa iltaa joka tapauksessa mutta noin kerrottuna siihen ei voi oikein valmistautua. Itse kerroin kohdunulkoisesta yhdelle kaverille jonka kanssa ei oltu vähään aikaa oltu niin paljon tekemisissä, hänen piti sitten saman puhelun aikana kertoa olevansa raskaana. . Bad timing....

    Minusta olisi kohtuutonta vaatia iloitsemaan toisen raskaudesta kun se oma suru on niin läsnä ja toisen raskaus vain muistuttaa siitä mitä itsellä ei ole. Itse olen pyrkinyt välttelemään raskaana olevien kohtaamista silloin kun tuntuu siltä että en jaksa. Meillä lapsettomuus on johtanut siihen että osa ystävyyssuhteista on jäänyt vähän taka-alalle. Ehkä osa niistä palaa, osa jää etäisemmiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on käynyt samalla tavalla eli muutama kaveri on jäänyt selvästi taka-alalle, koska meidän piti olla yhtä aikaa tai lähes yhtä aikaa raskaana ja toisella raskaus jatkui normaalisti, mutta minulla keskeytyi. Onnellisten odottajien kohtaaminen on vain niin raskasta silloin, kun itsellä on suru vahvimmillaan. Uskon myös, että ystäväni ajattelivat, että kasvotusten kertominen oli paras tapa ja niin olisikin toisenlaisessa tilanteessa... Yhä vahvemmin tuntuu siltä, että lapsettomia ihmisiä voi ymmärtää vain toinen lapsettomuudesta kärsivä - valitettavasti.

      Poista
  6. Minäkin toivoisin minulle läheisten ystävien kertovan raskausuutisista minulle privaatisti tavalla tai toisella, eikä jossain kemujen yhteydessä kaiken kansan keskellä. Aivan samasta syystä, että ehtisi se tunnemyrsky tasoittua ensin.

    Olen myös uskotellut itselleni, että se tunnemyrsky on juurikin sitä, että toisten raskautuminen muistuttaa siitä, mitä itse ei ole saavuttanut yrityksistä huolimatta.

    Mutta kuten itse yhdessä kommentissasi kirjoitatkin: lapsettomuutta voi ymmärtää vain toinen lapsettomuudesta kärsivä. Ja sekin muuten sattuu. Että ne itselle tärkeät ja läheiset ihmiset eivät todellakaan ymmärrä minun elämäni yhtä suurimmista kriiseistä. Niin itsekkäältä kuin tuo ajatukseni kirjoitettuna nyt näyttääkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on juuri näin, aina välillä suru siitä, että tuntuu niin yksinäiseltä tämän lapsettomuuden kanssa iskee tosi kovaa. Voimia. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli