Siirry pääsisältöön

Pissatulehdusta ja pelkopolia

Tänään eletään raskausviikkoa 34+2. Uskomattomalta tuntuu - kahdeksan viikon päästä vauva on jo suurella varmuudella maailmassa, vaikka oltaisiin menty viikoissa reilusti yli ja päädytty käynnistykseen. Tämä tieto helpottaa, kaikki loppuu aikanaan ja niin myös tämä meidän ikuisuudelta tuntunut raskaus.

Olen voinut todella hyvin, harkkasupistuksia ei ole töiden lopettamisen jälkeen näkynyt ja tuntuu, että olen elämäni voimissa fyysisesti. Aina maanantain ja tiistain väliseen yöhön saakka. Tuolloin heräsin normaalisti puoli kolmen aikaan aamuyöstä pissalle, mutta siitäpä ei tullutkaan mitään. Ajattelin, että ehkä vauva painaa rakkoa jotenkin sillä tavalla, että virtsaaminen ei onnistu. No yritin siitä noin tunnin välein käydä tyhjentämässä rakkoa ja ainoastaan puristamalla sain pieniä liruja pönttöön ja olo kävi koko ajan tukalammaksi. 

Heti aamulla soitin sitten neuvolan neuvontaan ja sieltä käskettiin saman tien päivystykseen. En jotenkin osannut itse olla kovin huolissani, koska olin onnistunut tyhjentämään rakkoa kuitenkin osittain, mutta päädyin sitten työterveyden kautta yksityisen päivystykseen (julkisella olisin joutunut jonottamaan tuntikausia) ja siellä virtsanäytteestä todettiin virtsatietulehdus. Tätä toki osasin jo odottaa, kun koko ajan tuntui siltä, että pitäisi käydä vessassa, rakko ei tyhjentynyt kunnolla ja tiistain mittaan alkoi särkeä myös selkää. Nyt olen sitten tämän raskauden kolmannella antibioottikuurilla (ahdistaa, mutta yritän ajatella, että vauva kestää sen kyllä) ja olo on jo parempi. Virtsaaminen onnistuu jo normaalisti ja yleinen olotila on parantunut, mutta ainoa mistä olen hieman huolissani on jatkuva selkäsärky. Sain kolmen päivän tehokuurin, joka loppuu huomenna ja ajattelin silloin soitella takaisin lääkärille ja tiedustella sekä bakteeriviljelyn tuloksia että mahdollisia syitä selkäsärylle. En haluaisi, että tästä pissatulehduksesta tulisi nyt mitään loppuraskauden maanvaivaa vaan että se saataisi hoidettua mahdollisimman pian pois päiväjärjestyksestä.

Tänä aamuna oli pitkään odotettu ensimmäinen pelkopolikäynti. Olin saanut etukäteen täytettäväksi lomakkeen, jossa kyseltiin ajatuksia synnytykseen liittyvistä peloista ja sen ja psykologin lausunnon kanssa marssimme Kätilöopistolle. Kätilö otti minut ja miehen vastaan etuajassa, mistä plussaa! Kävimme läpi keskenmenohistoriaa ja minun pelkojani liittyen loppuraskauteen (kohtukuolema, ylimenoviikot) ja synnytykseen (epäonnistunut kivunlievitys, yksin jääminen kotiin, komplikaatiot synnytyksessä, jälkeisvaiheen epäonnistuminen) ja kätilö kuunteli, teki muistiinpanoja ja sanoi lopuksi, että oli hyvä, että olin jäsentänyt ajatuksiani näin paljon jo etukäteen. Totesimme, että pyrimme itsestään käynnistyvään alatiesynnytykseen ja minun henkistä jaksamistani tuetaan säännöllisellä seurannalla. Seuraava aika on synnytyslääkärille ja se on tasan 36+0 ja siellä sovitaan sitten jatkoseuranta eli seuraava aika esim. viikolle 38 tai 39. Näin en jää kotiin yksin odottelemaan vaan pidetään huoli siitä, että jaksan mahdolliset ylimenopäivät ja -viikot, kun tiedän, että vauvalla on kaikki hyvin. Eli saimme juuri sitä, mitä lähdimme hakemaan!

Pelkopolin paras anti oli se, että lopuksi kätilö teki huolellisen ultrauksen. Olimme nähneet vauvamme viimeksi rv 20+3, joten oli ihanaa päästä taas kunnon tutkimukseen. Kaikki oli kunnossa - sikiön koko vastasi viikkoja ja paino oli tällä hetkellä noin 2500g eli sopivan kokoinen vauva sieltä on tulossa. Lapsivettä oli tarpeeksi (mutta ei liikaa), beibi oli raivotarjonnassa, mutta pää ei vielä kiinnittynyt ja napavirtaukset olivat kunnossa. Kätilö selitti koko ajan tarkkaan, mitä näkee ja hänellä ei ollut yhtään kiire saada meitä ulos ja seuraavia sisään. Todettiin myös, että poikaa meille edelleen odotetaan, joten sukupuolta ei todellakaan tarvitse jännittää. <3 Kätilö lupasi myös laittaa tietoihin merkinnän siitä, että kun synnytys vihdoin käynnistyy, meillä on lupa tulla tarkistukseen saman tien eikä kotiin tarvitse jäädä yksin odottelemaan.

Tältä pelkopolikäynniltä jäi todella hyvä fiilis. Tuntui, että meitä kuunneltiin, huolemme otettiin tosissaan ja kätilö ymmärsi, että keskenmenot ovat jättäneet jälkensä tähänkin raskauteen. Sain lisäultran, jossa vauvan todettiin voivan erinomaisesti ja lähtiessä kätilö kehotti - jos vain mitenkään mahdollista - nauttimaan näistä viimeisistä viikoista, kun saamme olla vielä kaksin ja tekemään kaikkea kivaa ja rentouttavaa. Olin niin helpottunut lähtiessäni sieltä ja mikä parasta, vajaan kahden viikon päässä odottaa jo synnytyslääkärin käynti ja siellä tarkistetaan sitten myös kohdunkaulan tilanne. 

Kotimatkalla kastuin litimäräksi kaatosateessa, mutta tänään sekään ei haitannut. Olemme valmiita loppukiriin. 

Kommentit

  1. Olen niin iloinen puolestasi, siis tuon pelkopoliasian enkä pissatulehduksen ;) Toivon mukaan selkävaivakin helpottaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin vielä tänään tsekkaamassa tulehdusarvot, eivät olleet koholla eli selkäsärky johtuu raskaudesta ja hyvä niin. :)

      Ja joo, tuo pelkopoli oli pelkästään positiivinen kokemus!

      Poista
  2. Luin sinun vanhempia postauksia. Kuinka oireeton tämä sinun nykyinen raskautesi oli? Täällä yksi yhden keskenmenon kokenut oireeton odottaja rv7+4..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä raskaus oli kyllä sellainen, että oireet oli alusta lähtien tosi vahvat, taisin oksentaakin ekan kerran rv 5+2... Mutta jos yhtään lohduttaa, niin keskenmenneissä raskauksissa oireita oli ensin (lievempänä kylläkin kuin tässä) ja sitten loppuivat. Siitä tiesin odottaa keskenmenoa.

      Eli ei se oireettomuus välttämättä mitään pahaa tarkoita, jos olet alusta lähtien ollut oireeton! Ja tärkeintä on se, että sikiö vastasi varhaisultrassa viikkoja, näinhän ei minulla koskaan ollut vaikka sydämen syke kahdessa ensimmäisessä raskaudessa ehdittiinkin nähdä. Mutta tiedän, miten raastavaa alun odotus on, tsemppiä siihen! <3

      Poista
    2. Pakko tulla kommentoimaan, kun luin tämän kysymyksen. Minulle tuli alkuraskaudessa ensin, noin rv 5, selviä oireita: väsymystä, pahoinvointia, mielialojen vaihteluja. KAIKKI oireet katosivat TÄYSIN noin rv 6. Olin aivan paniikissa ja varma keskeytyneestä keskenmenosta. Pääsin ultraan joskus rv 7 ja kaikki olikin kunnossa. Vuosi sitten meille syntyi sitten pieni poika. Joten oireiden katoaminen tai puuttuminen ei tarvitse tarkoittaa mitään!

      Poista
    3. Niinpä, puhuinkin vain siis omasta kokemuksesta ja oireiden ilmaantumisesta/puuttumisesta/katoamisesta. Olen kuullut monta tarinaa oireettomista onnistuneista raskauksista ja onnistuneista raskauksista, joissa oireet hävisivät, mutta meillä oireiden häviäminen viittasi aina keskenmenoon, vaikka yritin pitää toivoa yllä.

      Ehkä tästä voi vetää sen johtopäätöksen, että kaikki voi olla normaalia ja merkki siitä, että kaikki menee hyvin. :)

      Poista
  3. Meinasipa ruveta ihan itkettämään kun luin onnistuneesta pelkopolikäynnistä! Hieno juttu!

    Onneksi pissatulehdus meni ohi! Ja kuuri oli lyhyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toivottavasti jatkossa saadaan yhtä ymmärtäväistä palvelua Kätilöopistolla. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli