Siirry pääsisältöön

Viimeisen kolmanneksen kynnyksellä

Tänään oli vihdoin se neuvolakäynti, jota olin odottanut viime viikon sokerirasituksen tuloksista lähtien. Ei siis vieläkään diabeteshoitaja-aika, mutta sentään neuvola.

Täytyy sanoa, että enpä tullut hullua hurskaammaksi. Terkkari ei pitänyt rajalla ollutta paastoarvoa kovin pahana, mutta diabeteshan minulla nyt ilmeisesti on eikä siitä muuksi muutu. Ärsyttää. Juttelimme jonkun aikaa ruokavaliosta - jep, tiedän kyllä, että pitää syödä usein ja vähän ja kaikki hyvä on kiellettyä. Samoin verensokerin mittauksista vaihdettiin muutama sana ja saan mittarin vasta ensi viikon uudella käynnillä. Muutenkin kuulosti siltä, että kovin akuutista hädästä ei ole kyse, koska minun ei tarvitse mitata verensokereita kuin muutama kerta viikossa (ei edes joka päivä) eikä todellakaan joka aterian jälkeen. Lisäksi en saa tästä hyvästä edes ylimääräistä äitiyspoliaikaa (ultraa olisin toivonut!), jos verensokerit pysyvät kotimittauksissa hyvällä tasolla.

Huoli ei ollut siis kovin suuri, mutta eniten itseä harmittaa tällä hetkellä se, että viimeinenkin ilo on viety. Raskaus etenee päivä päivältä ja huomenna kääntyy jo 29. raskausviikko ja sitä myöten viimeinen kolmannes. Tuntuuhan se uskomattomalta, mutta silti pelkään vielä kaikkea mikä vaan voi mennä pieleen. Tähän päälle gluteeniton ruokavalio (hei hei vappumunkit), ruoka- ja juomarajoitukset (hei hei graavilohi, karitsan niska ja skumppa vappulounaalla) ja nyt vielä diabetesruokavalio (hei hei jäätelö koko kesäksi), niin sanoinkin terkalle, että tuntuu etten voi syödä enää mitään. Paitsi kurkkua, tomaattia ja kananmunia. Ihanaa.

Eli viikko ei ole muuttanut asennettani - kun v****aa niin v****aa. Tiedän, että valitan pienestä, mutta tuntuu, että kamelin selkä katkesi. Että epäreiluahan se on, että toiset tulevat raskaaksi, eivät saa keskenmenoja, eivät saa raskausdiabetestä eivätkä joudu kieltäytymään kaikesta hyvästä vaan päinvastoin nautiskelevat raskausajasta, kun vihdoin voivat syödä mitä vain hyvällä omallatunnolla.

Se riittäköön aiheesta ruoka, verenpaine nousee pelkästä ajatuksesta.

Muuten vauvalla oli kaikki hyvin. <3 Syke kuului selvästi, pikkuherra oli raivotarjonnassa eli pää alaspäin, kohdun sf-mitta oli 26cm eli täysin normaali näille viikoille ja tunnustellessa sekä vauvan koko että lapsiveden määrä tuntuivat normaaleilta. Nyt pidetään vain katse pallossa eli tulevassa kesässä. Kolme tuskallista kuukautta on edessä, mutta jospa loppukesän palkinto korvaisi kaiken.

Hankintoja olemme tehneet taas vähän lisää. Äitiyspakkaus tuli jo, samoin ystäviltä ja työkavereilta on alkanut virrata kaikenlaista pientä ja isoa tarviketta. Viimeisimpänä hankimme eilen tori.fi:n kautta Baby Björnin sitterin. Tuleva lastenhuone näyttää vielä varastolta, mutta kesäkuussa laitetaan se sitten lopullisesti kuntoon.

Ja mikä parasta - minä olen voinut todella hyvin. Töissä on kiva käydä, energiaa jää työnteon jälkeen vielä kavereiden tapaamiseen ja teemme pikaisen helatorstairetken Tallinnaan tällä viikolla. Muistan, että voisin olla lääkärin määrämäässä vuodelevossa tai mikä pahempaa, en vieläkään raskaana.

Että ei muuta kuin asiat perspektiiviin ja kesää kohti. 

Kommentit

  1. Apua apua apua! Mieheni söi vappulounaalla haudutettua karitsanniskaa ja mäkin maistoin sitä ihan pienen palasen. En todellakaan tiennyt ettei sitä raskaana saisi syödä kun oli niin hyvin kypsytettyä. Onko siinä niskassa sitten jotain erityistä?
    täällä hätääntyneenä yritin googlettaa asiaa mutta mitään en vielä löytänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä hätäänny, meidän seurueen karitsa oli pinkkiä. Ei hätää. :)

      Poista
  2. Muuten tuli mieleen, että jos toivot ylimääräistä ultraa mutta ei enää huvita maksaa maltaita niistä yksityisistä ultrista niin yksi mukava vaihtoehto (jos asutte PK-seudulla) on käydä pieni kevätmatka Tallinnassa ja samaan syssyyn 4d ultrassa. Siellä on todella paljon halvemmat ultrat kuin Suomessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asutaan pk-seudulla ja ollaan vielä menossa Tallinnaan loppuviikosta, mutta mies on tällaisia "turhia hössötyksiä" vastaan joten taitaa jäädä väliin. Itseäkin kiinnostaisi lähinnä vain vauvan koko ja sen saisi normiultrassakin selville, mutta tuskin jaksan yksityiselle lähteä...

      Poista
  3. Mä kyllä ehdottomasti kävisin kerran ultrassa ihan loppuraskaudessa. Nimenomaan kokoarvion ja istukan virtausten ym takia. Siinä vaiheessa ultralla voi oikeasti olla merkitystä lopputuloksen kannalta, toisin kuin varhaisultralla jossa kaikki ramppaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän neuvolalääkäri vauvan tarjontaa tarkistaessa ultraakin rv 34-35, tekee painoarvion ja arvioi että onnistuuko alateitse synnyttäminen. Eli ei tässä ihan ilman ultria loppuun saakka mennä, vaikkei yksityiselle menisikään. :)

      Poista
    2. Ahaa, meillä ei tarjota kuin nt ja rakenneultra, ainoastaan jos tarjonta on epäselvä katsotaan neuvolassa vielä loppuraskaudessa. Me kyllä rampattiin yksityisellä ja lopulta äitiyspolilla kun vauva oli perätilassa.

      Poista
  4. Pääasia että vauvalla kaikki kivasti! Varmasti nihkeää tuo ruokavalio kikkailu, mutta onneksi se ei ole loppu elämää. Onko sulla keliakia vai miksi gluteeniton? Ei kai ihan ilman jäätelöä tarvi olla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloitin gluteenittoman ruokavalion viime elokuussa, kun syytä keskenmenoille ei löytynyt ja luin paljon sen hyödyistä lisääntymisongelmiin. Nyt kun olemme ekaa kertaa päässeet näin pitkälle, en uskalla lopettaa gluteenitonta kesken. :)

      Aika tiukka on tuon ruokavalion linja herkkujen suhteen että melko pannassa on jäätelö yms muu hyvä. :(

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli