Siirry pääsisältöön

Vaan kuinkas sitten kävikään

Kaikki alkoi Asuntomessuista yhdistettynä vanhempieni vierailuun hyvin pian sen jälkeen, kun palattiin reissusta. Sanokaa mitä sanotte, mielestäni Asuntomessut ovat rakennus- ja sisustusalan messuiksi naamioidut pallomahojen kokoontumisajot ja lapsiperhehelvetin esikartano. Ei siis oikea paikka lapsettomuudesta kärsivälle naiselle. Jos harkitset messuilla käymistä (onhan toisten kotien tirkistely ihanaa), niin testaa ensin omaa henkistä kanttiasi esimerkiksi käymällä pari tuntia Ikeassa lauantaiaamupäivästä. Jos Ikeassa ei ahdista, voit ehkä selvitä messuista. Jos ahdistaa, älä helvetissä mene. Usko minua.

Vajaan viikonhan se hyvä olo sitten kesti. Reissussa oli ihanaa, koska a) raskaana olevat naiset olivat siellä hyvin pienessä vähemmistössä ja b) omille ajatuksille oli kaiken uuden nähtävän edessä hyvin vähän aikaa. Kotona sen sijaan odotti arki, sama koti, sama lähikauppa ja siihen kaupan päälle vielä toisella paikkakunnalla asuvien vanhempieni vierailu meille. 

Eilisen messuvierailun jälkeen sitten räjähti. Kiukuttelin äidilleni typeristä pikkujutuista, vaikka oikeasti syy oli siinä, että messut olivat minulle puhdasta kidutusta, muistutus jälleen kerran siitä, että minun kehoni ei pysty kasvattamaan raskausmahaa, minun kohtuuni kuolee kaikki ja samalla koko Suomi ympärillä tuntuu lisääntyvän eksponentiaalista vauhtia. Äiti otti itseensä, sitten piti selitellä, avata tämänhetkistä hyvin synkkää maailmankuvaa, itkeä ja tajuta, että minä ja äitini olemme tästä hamaan hautaan eri planeetoilla. Hän ei voi koskaan ymmärtää lapsettoman surua, koska on itse suhteellisen helposti tullut raskaaksi, synnyttänyt kolme tervettä lasta ja saanut niiltä osin kaiken, mitä elämältään halusi. Ei sillä etteikö hän olisi tukenut minua ja miestäni tämän vuoden aikana, mutta se, että vaikutan päällisin puolin voivan hyvin, on merkki hänelle siitä, että minä olen päässyt tästä kaikesta jo yli. Miten tästä voi päästä yli?? Miten kolmesta keskenmenosta pääsee yli? Miten lapsettomuuden tuskasta ja surusta pääsee yli? Ei sellaista tapahdu, ei se ole mahdollista. Sen kanssa oppii elämään ja kivun oppii jollain tavalla pitämään aisoissa, mutta aina välillä joku muistuttaa siitä tavalla, joka avaa taas kaikki portit ja suru ajaa tankilla sisään niin kovaa, että tuntuu ettei se koskaan mihinkään lähtenytkään. 


Myöhään illalla itkin miehen kainalossa jälleen kerran sitä, että minusta ei ehkä koskaan tule äitiä. Itkin sitä, että minun kehoni on onnistunut nujertamaan kolme pientä sykkivää sydäntä. Itkin sitä, että vallihauta minun ja lapsellisten ihmisten välillä on niin syvä, että siltaa siihen väliin ei pysty enää rakentamaan. 

Itkin sitä, että lapsettomuuden suru minussa on ja pysyy. Se on päästettävä sisään, siitä on tehtävä kunniavieras, sitä on aika ajoin kasteltava kyynelillä ja sen kanssa on ystävystyttävä. Ei tästä elämästä tule muuten mitään. Jatkamme tänään käsikynkkää, minä ja suru. Ehkä keitämme yhdessä jopa päiväkahvit.  


*Si Olemassaolematon-blogista kirjoitti ihanasti lapsettomuusbiiseistä. Jenni Vartiaisen Suru on kunniavieras iskee minuun liiallisesta radiosoitosta huolimatta. Vaalitaanhan varoen suruamme tänään?

Kommentit

  1. Voi kuinka tuttuja kokemuksia! Hetken on aina välistä helpompaa, kun ajatukset ovat täysin jossain muualla, mutta mitä tapahtuukaan seuraavana hiljaisena hetkenä! Suru ja kipu on kahta kauheampaa, aivan kuin se olisi jossain piilossa päässyt voimistumaan ja kasvamaan. Ja hyvä että varoitit noista messuista, nyt osaan itse pysyä kaukana. Ikeassa en ole käynyt muutenkaan vuosiin, koska en kyseisestä kaupasta niin välitä. Mutta kyllä sen saman pallomahojen esiinmarssin valitettavasti voi kohdata välillä ihan tuossa lähi-Prismassakin. Tai pallomahojen ja vastasyntyneiden lasten perheiden. Ylpeiden vanhempien. Huoh. Minä en muuten 2,5 vuoden yrittämisestä huolimatta ole plussannut kertaakaan, hyvä jos olen ovuloinut välillä. Nyt meillä on lähete, ilmeisesti jonossa, yliopistosairaalan lapsettomuusplk:lle. Niin ja letrotsolista ei edes suuremmalla annoksella ollut mitään hyötyä. Pelottaa, mitä tulee paljastumaan... Olemme miehen kanssa lähdössä 2kk reissuun, ja minä olin jo perumassa reissua, koska niillä reissurahoilla voisimme aloittaa lapsettomuustutkimukset ja -hoidot välittömästi yksityisellä puolella. Ei ehkä kuitenkaan kannata, lisäisi vaan surua asiasta, jos/kun ei saataisi reissukokemusta, eikä lasta. Olen siis pessimistinen lapsen saannin suhteen.

    Ja muuten noista biiseistä. Mä olen kuunnellut viime aikoina Adam Lambertin Ghost Townia ja miettinyt, miten hyvin se omaa olotilaa kuvaa, vaikka vähän eri asian menetyksestä kertookin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos biisivinkistä! Juuri samat fiilikset itsellä eli pessimistinen suhtautuminen siihen että lasta meille koskaan saataisi. Tästä syystä kannatan kyllä kaikenlaisia reissuja yms että saa ajatukset pois lapsettomuudesta edes hetkeksi. Tsemppiä teille, rankalta kuulostaa teidänkin tie. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli