Siirry pääsisältöön

Päätöksiä

Ihana loma Ranskassa on nyt takana ja onpa kyllä kiva olla taas kotona. Lomassa parasta oli kaikki: sain olla taas minä, keskittyä kaikkeen muuhun paitsi lapsettomuuteen ja viettää laatuaikaa miehen kanssa (vihaan sanaa laatuaika, koska no, mielestäni avioliitossa kaiken yhdessä vietetyn ajan pitäisi olla laatua, mutta tottahan se on, että arjessa on kaikenlaista aikaa, laadullista ja laadutonta). Pääosin välttelimme lapsettomuutta myös puheissamme ja huomasin viettäväni useammankin päivän miettimättä koko ajatusta millään tavalla - mikä mahtava tunne!

Tuntuu, että löysin taas elämän, löysin minut ja löysin mieheni uudelleen. Löysin sen, mikä olin vuosi sitten. Vietimme ensimmäisen positiivisen raskaustestin vuosipäivää reissussa, mutta intensiivisen matkan pyörteissä sitä ei jäänyt murehtimaan samalla tavalla kuin kotona. Missä olin ollut koko vuoden? Lapsettomuuden, lapsen kaipuun ja keskenmenojen, surun pyörteissä. Kadotin itseni, kadotin meidät, kadotin elämän ja nyt tiedän, etten halua niin käyvän enää koskaan.

Siksi onkin ollut helppo tehdä päätös, joka on täysin päinvastainen kuin mitä te ihanat lukijat tekisitte minun kengissäni. Uusi kierto alkoi ja hetken - ihan vain hetken - veri veti taas uuteen yrityskiertoon, koska öö, vauvankaipuu näyttää olevan kuin heroiinia ja heti, kun siihen tarjotaan mahdollisuus, niin kohtu huutaa että äkkiä tänne täytettä, antakaa minulle lapsi tässähetinyt. Totesin, että typerä kohtu, ole sinä hiljaa, kun et ole tiennyt mistään mitään tähänkään mennessä ja koska olet pettänyt minut kerta toisensa jälkeen, en kuuntele enää sinua. Nyt ohjaksissa olen minä, minun järkeni ja haluni viettää normaalia elämää. 

Yhtenä iltana erään normandialaisen hotellin sängyllä juttelimme miehen kanssa tulevaisuudesta. Niin viisas, rakas aviomieheni on mietiskellyt näitä asioita yksin omassa rauhassa (toisin kuin minä, joka huutelen ajatuksiani ääneen kaikille jotka jaksavat kuunnella). Hän oli sitä mieltä, että koska keskenmenot ovat tapahtuneet minulle, minun kropalleni, minulla on veto-oikeus kaikkeen, mitä sitten ikinä päätämmekään. Hän olisi valmis yrittämään vielä kerran luomuna, mutta ymmärtää myös, jos minä en enää halua. Sillä hetkellä tajusin, että en enää halua. Minä en halua joutua enää pelkäämään, panikoimaan, makaamaan sairaalasängyissä, levittelemään haarojani toistuvasti tuntemattomille lääkäreille.

Valitsemme toisen tien. Emme luovuta, mutta emme lähde enää yrittämään ilman varmuutta siitä, että minuun siirretyllä alkiolla voisi olla jotkut elämän mahdollisuudet. Valitsemme alkiodiagnostiikan.

Elokuu pitää sisällään käynnin julkisella hormonipolilla, mutta muuten pidämme taukoa syyskuuhun saakka. Tuon elokuisen käynnin jälkeen varaamme ajan yhdelle parhaista alkiodiagnostiikkaa tekevistä yksityisklinikoista täällä pk-seudulla, koska jos aikoo maksaa tuhansia euroja lapsettomuushoidoista, kannattaa panostaa parhaaseen. Melkein odotan jo sitä, että saamme vuoden sisällä tietää, että kannattiko hoidot vai ei ja voimme siirtyä elämässä eteenpäin.

Nyt joku ehkä kysyy, että miksi näin. Puolitoista vuotta on lyhyt aika odottaa lasta, uutta raskautta, uutta keskenmenoa. Emmekä mekään vielä mitään ikäloppuja ole. Mutta kuten sanoin jo aiemmin, minä valitsen mieluummin lapsettoman onnellisen elämän ja adoptioprosessin aloituksen kuin vuosi toisensa jälkeen toistuvat pettymykset, loputtomat kyyneleet ja keskenmenoista sairaan kehon. 

Uutta päin. Mutta sitä ennen juon lasin viiniä ja nautin siitä, että viimeiset kaksi viikkoa olen tuntenut itseni enemmän itsekseni kuin kertaakaan häidemme jälkeen. Joskus todella pitää mennä kauas että näkee lähelle. Onni on varmuus siitä, että elämä todella kantaa ja on oltava muutakin. Kyllä sitä muuta on, nyt kun minä olen taas täällä. Tyhjät kuoret ovat saaneet täytettä, joku puhalsi niihin hengen ja näin on hyvä. 
 

Kommentit

  1. Olisin itse tehnyt ihan samalla tavalla! Toivottavasti alkiodiagnostiikan kautta löytyy ne hyvät täydelliset alkiot jonka kautta lapsi teille saadaan <3

    VastaaPoista
  2. Minä ainakin hyvin ymmärrän ratkaisun. Meillä on taustalla kaksi epäonnistunutta raskautta enkä tiedä miten kestäisin kolmannen. Uskon että itse päätyisin samaan ratkaisuun alkiodgn suhteen. Onko teillä ne hyytymistekijät vielä tulossa? Entä onko hysteroskopiasta ollut puhetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyytymistekijät testataan vielä syyskuun alussa mutta minulla oli käytössä jo ns varmuuden vuoksi kolmannessa raskaudessa hepariinipistokset ja ne eivät auttaneet, joten epäilys on että tukoksista tuskin on kyse. Minulle tehtiin hysteroskopia nyt epäonnistuneen kaavinnan yhteydessä ja sen lisäksi kohtu on nesteultrattu pariin otteeseen. Mitä muuta tuossa hysteroskopiassa voitaisi tutkia...?

      Poista
    2. Ai niinpä olikin, mahdolliset väliseinät ja kiinnikkeet siinä ainakin näkee mutta varmasti riittää että se on tehty tuossa yhteydessä.

      Poista
  3. Mahtavaa! Kaikki! Että susta tuntuu tuolta, että tiedät, mitä toivot, että sulla on jo noin paljon parempi olla omissa nahoissasi!

    Tulinpa iloiseksi tästä, ja puolestasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy sanoa että tuntuu hyvältä kun sydän ei ole enää niin vereslihalla ja voi aidosti nauttia kaikesta muusta ihanasta! Pakkomielteisestä lapsen tarpeesta irti päästäminen on ollut vapauttavaa. :) Joten kiitos!

      Poista
  4. Hyvä että teit juuri sen päätösen, mikä sinusta tuntui oikealta! <3

    VastaaPoista
  5. Hei Alana!

    Löysin blogisi toisen seuraamani blogin kautta. Lueskelin läpi kirjoituksiasi, ja ihan tuli kyyneleet silmiin. Itselläni takana "vain" yksi keskenmeno ja yksi kemiallinen raskaus, mutta mielestäni tässäkin on ollut jo tarpeeksi kestämistä. Joten voin kuvitella, miltä tuntuisi sinun tilanteessasi.

    Minun oli aluksi vaikea sijoittaa itsenäni lastensaantiongelman mukaan johonkin tiettyyn "kategoriaan". Raskaudet alkoivat kohtuullisen nopeasti, kuten sinullakin, mutta sitten ei tapahtunutkaan mitään ja 1,5 vuotta yrityksen aloittamisen jälkeen todettiin, että miehellä on vain hyvin vähän siittiöitä. Diagnoosiksi tuli siis tämän lisäksi sekundaarinen lapsettomuus, joka kyllä ainakin saa minun ajatukseni enemmän siihen suuntaan, että lapsia on jo mutta lisää ei saada syystä tai toisesta...

    Tällä hetkellä kun hoidot ovat käynnissä, suurin huolenaiheeni on se, miksei plussaa ala kuulua hoidoista huolimatta. En edes uskalla pelätä mahdollisia uusia keskenmenoja jos ja kun raskaus joskus vielä saadaan alkuun, siinä olisi jo liikaa ajattelemista yhdellä kertaa.

    Toivon teille koko sydämestäni onnea tuleviin hoitoihin.

    Keksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Keksi! Olen itse asiassa seurannut blogiasi ja ihaillut voimaasi ja elämäniloasi lapsettomuudesta huolimatta. Koen myös olevani väliinputoaja: raskaudet alkavat helposti mutta päättyvät alkuvaiheessa. Olenko lapseton vai jotain äidin ja lapsettoman väliltä? Raskasta tämä on ollut oli diagnoosi mikä tahansa. Toivotaan parasta meille molemmille! <3

      Poista
  6. Tuo alkiodiagnostiikka kuulostaa kyllä erittäin hyvältä ratkaisulta. Tietää ainakin, että alkuun saadulla raskaudella on parhaat mahdolliset edellytykset onnistua. Onnea hoitoihin, kunhan sinne asti pääsette.

    Ihanaa, että teidän loma sujui hyvin :)

    -Aada

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aada! Nyt nautitaan hetki tauosta ja sitten sormet ja varpaat ristiin että hoidoista on hyötyä. :)

      Poista
  7. Ihanaa lukea noin hyviä lomatunnelmia! <3
    Ymmärrän päätöstäsi hyvin, vaikka en keskenmenoja ole joutunut kokemaan.. :/ Varmasti olisin päätynyt samaan lopputulokseen kanssasi. Paljon voimia ja tsemppiä pco-sisko, toivottavasti alkiodiagnostiikka tuo teille mitä parhaimman lopputuloksen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä, jännityksellä odotan tulevia hoitoja, mutta sitä ennen pitää yrittää nauttia vielä loppukesästä. Tsemppiä myös teille! <3

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli