Siirry pääsisältöön

Synnytyksen käynnistys ja sektio

Terveisiä vauvakuplasta! Poika on nyt yhdeksän vuorokauden ikäinen ja huomenna tulee viikko siitä, kun saavuimme kotiin. Kotielämä on lähtenyt vaihtelevasti käyntiin - lapsesta olemme haltioituneita, mutta esimerkiksi vaikeasti käynnistynyt imetys on välillä tuottanut stressiä tuoreelle mammalle. 

Ajattelin kuitenkin tänään palata muistoissa 9 vuorokautta taaksepäin ja käydä läpi tarkemmin synnytyksen käynnistystä ja sen epäonnistumista. Vaikka laitoksella tuntui, että pääasia oli, että vauva saadaan terveenä ja elävänä maailmaan (ja näin luojan kiitos kävi!), synnytys on pyörinyt mielessä nyt kotiinpaluun jälkeen yhä enemmän ja olen tyytyväinen, että vauvaperhetyö psykologin kanssa jatkuu viikon päästä ja saan purkaa hänen kanssaan synnytyksen aikaansaamia fiiliksiä. Päällimmäinen tunne on pettymys omaan kroppaan - miksi minun kehoni ei kaikista mahdollisista apukeinoista huolimatta onnistunut käynnistämään synnytystä kunnolla ja menetinkö jotain, kun en voinut synnyttää lastani alateitse?

Synnytyksen käynnistykseen rv 39+2 päädyttiin tosiaan siksi, että vauva liikkui tuona aamuna heikonlaisesti ja Kättärille päästyämme sydänkäyrillä tapahtui sykkeen lasku (puhuivat laskuna, vaikka minusta sydänäänet hävisivät hetkeksi kokonaan...), jolloin lääkäri totesi, että oli turvallisempaa, että lapsi saataisiin ulos kohdusta. Ihme kyllä en siinä vaiheessa osannut pelätä sen enempää, olin vain tyytyväinen kuullessani, että jotakin ryhdyttäisiin vihdoin tekemään eikä meidän tarvitsisi odotella niitä viimeisiä tuskallisia viikkoja. 

Käynnistys aloitettiin päivystysosastolla ballongilla aamukymmenen maissa. Ballonki sai välittömästi aikaan kunnon supistukset, mutta onneksi avautumiskivut olivat jo niin tuttuja keskenmenoista, että kestin ne ilman kivunlievitystä. Muutaman tunnin päästä kivut laantuivat ja kätilö tuli vetämään ballongin ulos. Se oli tehnyt tehtävänsä eli avannut minut 3cm ja tuntia myöhemmin iltaseitsemältä lääkäri tuli ja puhkaisi kalvot. Tunnin sisään alkoivat supistukset ja iltayhdeksästä lähtien ne olivat jo säännöllisiä ja voimakkaita. Ajattelin silloin, että hienosti tämä etenee ja vauva on varmasti aamuun mennessä jo syntynyt (as if).

Meidät siirrettiin kymmenen jälkeen mieheni kanssa seurantahuoneeseen, koska päivystyspoliklinikalle eivät isät saa jäädä yöksi, mutta koska supistelin kivuliaasti 3 minuutin välein, ei miestäni tietenkään voitu lähettää kotiin. Sain seurantahuoneessa ensimmäistä kertaa kivunlievitystä - kätilö toi minulle sekä TENS-laitteen (joka auttoi hetken ja sitten enää ei) että antoi kipupiikin, josta tuli höntti olo reiluksi tunniksi ja sitten vaikutus loppui. Yöllä yhden aikoihin aloin olla niin kivulias, että teimme päätöksen synnytyssaliin siirtymisestä. Kohdunkaulakanava oli hävinnyt, mutta olin edelleen vain 3cm auki ja aloin vähitellen tajuta, että edessä voisi olla hyvin pitkä synnytys.

Synnytyssali oli kuin taivas päivystysosaston jälkeen. Meillä oli oma huone, oma suihku ja vessa, oma kätilö ja kaikki mahdolliset kivunlievitysmenetelmät. Suostuin kivuista huolimatta aloittamaan kevyesti eli menin pallon päälle lämpimään suihkuun ja se auttoi tunnin-pari. Tämän jälkeen siirryin keinutuoliin hengittelemään ilokaasua (tästä tulikin tärkein kivunlievitysmenetelmäni, vaikka olo kaasun hengittelyn jälkeen oli tokkurainen), kunnes aamuneljältä aloin olla niin poikki, että kätilö kutsui paikalle anestesialääkärin. Sain vihdoin oksitosiinia vauhdittamaan supistuksia ja avautumista ja anestesialääkäri laittoi minulle selkäydinkatetrin ja antoi puudutteena kipu-Fentanylin. Sen turvin torkuimme miehen kanssa pari tuntia ja pääsimme aamuun ilman epiduraalia. Tuossa vaiheessa käynnistyksestä oli melkein 24 tuntia ja kalvojen puhkaisusta 12 tuntia. Olin auki 4cm.

Aamuvuoron kätilö oli toista maata. Hän totesi heti minut nähdessään, että epiduraalia minulle ei kannattaisi antaa, koska aukeneminen ei edennyt ja epiduraali vain heikentäisi supistuksia. Kunnon vanhan kansan kätilö siis ja sanoi myös, että vaikka supistukseni olivatkin voimakkaita, ne olivat liian lyhyitä käynnistääkseen synnytyksen kunnolla. Itku meinasi päästä, kun tuntui, että mikään ei edennyt ja aloin olla jo todella kipeä. Aamukahdeksasta iltapäiväneljään eli iltavuoroon saakka hengittelin pelkästään ilokaasua ja sain toisen satsin oksitosiinia, joka teki supistuksista helvetillisen kipeitä, mutta synnytys ei käynnistynyt. Minusta tultiin ottamaan myös verikokeella tulehdusarvot, jotka olivat koholla (vedenmenosta alkoi olla jo pian 24h) ja sain antibioottia suoraan suoneen. Minulle ei annettu aamukymmenen jälkeen mitään syötävää, koska valmistauduttiin siihen, että sektioon todennäköisesti mennään.

Iltavuoron kätilö näki ahdinkoni ja heltisi ja antoi minulle klo 16 vihdoin ja viimein epiduraalin (puolitoista vuorokautta käynnistyksestä). Voimat alkoivat olla lopussa, tuntui, etten jaksaisi enää pusertaa vauvaa ulos ilman ravintoa ja rukoilin päästä sokeritippaan. Jossain vaiheessa iltapäivää sen sainkin ja epiduraali vei pahimmat kivut pois, mutta toi tilalle kamalan tärinän ja kutinan. Makasin sängyssä ja tärisin ja mies torkkui täysin uupuneena vieressä. Kun epiduraalin vaikutus lakkasi, siirryin taas ilokaasuun. Seitsemän aikaan illalla synnytyslääkäri tuli vihdoin paikalle toteamaan tilanteen. Olin 5cm auki, saanut kaksi satsia oksitosiinia ja osoitin jo merkkejä infektiosta. Vauvalla oli kuitenkin käyrällä kaikki hyvin, joten hän rohkaisi kokeilemaan vielä kolmatta oksitosiinikierrosta (maksimi synnytystä käynnistäessä).

Kolmas oksitosiinikierros aloitettiin ja samalla sain toisen satsin epiduraalia, mutta oloni alkoi olla todella heikko. Tärisin lääkkeistä, kivusta ja olo tuntui kuumeiselta. Tulehdusarvot sen kuin kohosivat ja yövuoron kätilön tullessa vuoroon yhdeksän jälkeen totesi, että nyt kutsutaan lääkäri paikalle. Olin siinä vaiheessa jo niin poikki, että anelin sektiota. Tilanne ei ollut edennyt ja lääkäri myönsi, että nyt näyttää siltä, että tämä loppuu tähän. Hän tilasi leikkaussalin, anestesialääkärin ja sanoi, että kohta nähdään salissa. Kehui minua uskomattomaksi tsemppariksi, mutta sillä hetkellä siitä oli laiha lohtu.

Viimeisillä voimilla kävelin hissiin ja siitä leikkaussaliin ja minua alettiin valmistelemaan sektiota varten. Pian mies tuli perässä, aivan lakananvalkoisena ja ahdistuneena leikkaussaliympäristöstä ja minua alettiin puuduttaa. Sektio tehtiin epiduraalipuudutuksessa, joka sai aikaan niin massiivisen tärinän, että anestesiahoitaja joutui hakemaan käsikäyttöisen verenpainemittarin, kun ei saanut lukemia tärisevästä kädestäni. Leuat löi loukkua, kun vatsa avattiin ja kamala mylläys pojan ulos saamiseksi alkoi. Koko leikkaus tuntui kestävän vain hetken - vauva oli ulkona 5 minuuttia leikkauksen aloittamisesta ja salin täytti korviavihlova itku. Kymmenen pisteen poika oli 40 tunnin käynnistyksen jäljiltä täysin valmis tähän maailmaan ja sain nähdä hänet hetken, kunnes mies lähti vauvan ja kätilön kanssa takaisin synnytyssaliin ja minut karsittiin kokoon ja vietiin sen jälkeen heräämöön. Vähitellen tärinä lakkasi ja torkuinkin hetken heräämössä, kunnes kello kolme aamuyöstä lapsivuodeosaston kätilö tuli hakemaan minut perhehuoneeseen, jossa mies odotti nojatuolissa pientä poikaamme ruiskulla syöttäen. 

Olin kipeä, olin täysin uupunut ja silti onnellisempi kuin koskaan. 

Minusta oli tullut äiti.

Kommentit

  1. Uskomaton suoritus sinulta. <3

    Ja tiedän itse esikoisen syntymästä tuon epäonnistumisen tunteen, sille ei vaan tuossa hormonimyrskyssä voi mitään. Onneksi saat puhua asiasta, myös itseäni asiasta puhuminen auttoi paljon, kävin pelkopolilla muutama kuukausi synnytyksen jälkeen ja sain luvan tulla aina kun asia alkaisi ahdistamaan. Lisäksi puhuin asiasta monen läheisen kanssa. Kuopuksen odotuksen aikana asia nousi taas aktiivisesti mieleen ja puhuin asiasta paljon neuvolassa. Silloinkin olisin päässyt polille jos olisin halunnut, kokoarvion suorittanut lääkäri kuitenkin auttoi pelossa puheillaan ja toimillaan niin paljon, etten kokenut käyntiä pelkopolille enää tarpeelliseksi.

    Tärkeää, että käsittelet asiaa. Ja tärkeintä on, että voitte molemmat hyvin koettelemuksen jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. <3 Laitoksella moni kätilö sanoi, että asia varmasti alkaa painaa vielä mieltä vaikka sillä hetkellä tuntuikin, että lopputulos oli tärkein. Onneksi on tosiaan mahdollisuus käydä synnytys vielä kunnolla läpi, jotta se ei jää kaivelemaan myöhemmin. Eipä näitä kukaan osaa ennustaa, synnytys menee niin kuin menee!

      Poista
  2. Tiedän tuon pettymyksen tunteen.. ensin kroppa pettää sillä, ettei tule raskaaksi, sitten raskaus on hankala ja huipentuu vakavaan raskausmyrkytykseen joka takia sektio rv 34. Imetyskään ei onnistu.
    Yksi päivä tuo pettymys kuitenkin vaihtui ylpeyteen ja armollisuuteen kun katsoin pientä poikaani. Nuo kirkkaat silmät, pienet varpaat ja pehmeä iho. Minä rakensin tuon kaiken. Minun kroppani kuitenkin osasi tehdä jotain noin täydellistä. Ihan sama mitä siinä välissä kävi, hän on täydellinen eikä olisi olemassa ilman minua. Aikamoista.
    Aikaa siihen meni ja monta keskustelua tuli käytyä mutta nyt kaikki hyvin.
    Onnea vauvasta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Juuri siltä tuntuu - poika on täydellinen mutta minä en. Pitää yrittää vain pitää mieli positiivisena ja katse siinä kaikkein tärkeimmässä eli omassa lapsessa, jota niin kauan toivottiin. Kiitos rohkaisevasta kommentista!

      Poista
  3. Huh! Hurja reissu ollut teillä! Nyt lepoa lepoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näin jälkikäteen on tuntunut aika hurjalta, siinä kesken synnytyksen sitä vain ajatteli, että tätä tää on. Levätään niin paljon kuin vauvanhoidolta ehtii. ;)

      Poista
  4. <3 Hurja kokemus, toivottavasti saat keskustellen asian käsiteltyä. Kesäkuun lopussa melkein yhtä vaikean synnytyksen kättärillä läpikäyneenä voin sanoa, että olo helpottuu kunhan hormonitoiminta hieman tasaantuu. Tsemppiä ja nauti pienestä miehestä! Meidän bebe on kohta 6 viikkoa ja jo niin iso poika. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olo alkaa jo nyt vähän seestyä vaikka välillä tuntui että menee itkuksi koko äitiyden alkutaival. Eipä ne turhaan baby bluesista puhu. ;) Onneksi alkaa taas kirkastua se, mikä on tärkeintä eli oma, pieni terve poika. <3

      Poista
  5. Blogin lukija täällä kirjoittelee. Jos imetys vähänkään takkuaa tai vaikka ei olisikaan ongelmia niin suosittelen imetyksen tuki fb-sivuja, nettisivuja, tapaamisia ja tukipuhelinta. Korvaamatonta tietoa ja tukea!

    Itse olin ekan kuukauden aivan sekaisin, osittain varmaankin hormonitoiminnan takia. Olin aivan varma, että pojalla oli refluksi, koliikki, uniapnea, niska liian jäykkä, silmätulehdus, lievä toispuoleinen halvaus jne. Sain apua terapeuttisesta vauvaperhetyöstä, neuvola lähetti minut sinne. Ei maksanut mitään ja auttoi kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Olemme menossa neuvolan kautta imetysohjaajalle ensi viikon tiistaina, jospa sieltä saataisiin apua lisämaidosta eroon pääsemiseen.

      Kävin itse terapeuttisen vauvaperhetyön kautta juttelemassa psykologin kanssa jo raskausajan peloista ja työskentely onneksi jatkuu nyt vauvan synnyttyäkin ja tällaisen synnytyksen jälkeen keskusteluapu tulee todella tarpeeseen!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli