Siirry pääsisältöön

Miten pitää taukoa elämästä?

Toitotin heti kolmannen keskenmenon jälkeen, että haluan pitää tauon. Haluan edelleen pitää tauon, mutta miten pystyn irrottamaan lapsettomuuden itsestäni niin erilliseksi osaksi, että voisin työntää sen kaapin perukoille syvälle ja kaivaa takaisin vasta, kun syyssateet kastelevat kengänkärkiä?

Niin, eihän se onnistu. Mieli voi tänään paremmin kuin viikko sitten, kehosta puhumattakaan. Vuodan edelleen ja syön yhä kipulääkkeitä, mutta vähennän niitä pikkuhiljaa ja päivä päivältä se vanha minä tekee paluutaan. Katkeruutta, surua ja epäuskoa, niitä fyysinen toipuminen ei kuitenkaan poista.

Olen kehitellyt meille monenlaisia projekteja tälle kesälle (niistä ehkä enemmän jahka toteutuvat), varattiin lennot Ranskaan (Normandian kiertomatka odottaa heinäkuussa!) ja olen nauttinut viinilasin jos toisenkin alkukesän auringossa. Kaivamalla kaivan niitä elämän hyviä asioita - neuvolapsykologi olisi minusta ylpeä! - ja ihan joka päivä ei enää itketä niin kamalasti.
 
 
Mutta. Sitten tulee niitä hetkiä, kun luen joltain iltapäivälehden sivulta, että se ja se julkkis odottaa lasta ja sillä ja sillä tärppäsi vihdoin (kuka uskaltaa tuoda tällaisia raskauduin-hetki-sitten-ja-kerron-siitä-jo-nyt-kaikille uutisia julkisuuteen?? Miksi te hyvät naiset ette pelkää keskenmenoja??) ja niin paljon kuin yritänkin sanoa itselleni, että sinä olet nyt tauolla ja on ihan turha pahoittaa mieltä siksi, että jotakin toista lykästi, tuntuu pahalta. Tuntuu ihan helvetin pahalta. Niihin hetkiin se oma lapsettomuus kiteytyy ja iskee niin lujaa kiinni, että henkeä salpaa.

Itsesuojelukeinona selailen adoptiosivuja - pidän itseäni henkisesti kädestä ja sanon, että kyllä me vähintään adoptiolapsi joku päivä saadaan, että kyllä sinä pääset vielä kokemaan äitiyden muodossa tai toisessa. Pelko ja pessimismi toisella olkapäällä huutavat suoraan korvaan, että älä kuvittelekaan, monet jäävät ilman adoptiolastakin, ei tästä mitään tule.

Mies ylläpitää vielä toivoa. Eilen postiluukusta kolahti aika hormonipolille, elokuussa menemme kuulemaan, että onko julkisen terveydenhuollon mielestä meillä enää mitään toivoa. 

Minusta tuntuu, että äitiys on lipunut käsistäni niin kauas, että sen kurottelu on sama kuin kurottelisi kuuta taivaalta. Se on toisia, ei minua varten.

Kommentit

  1. Jälleen kerran luen tekstejäsi kuin omiani ja olen surullinen puolestamme. Aikaisemmin kommentoin tekstiäsi, kun olin saanut kolmannen keskenmenoni ja tuntui ettei siitä kannata enää puhua niille, jotka ovat kuulleet kahdesta ensimmäisestä.

    Minä myös kulutin viime viikolla osasto seiskan sänkyä, en tosin tällä kerralla keskenmenon vuoksi, mutta oli asia siellä mikä hyvänsä, ei se hauskaa ole. Ilman ilta- ja yöhoitajan huumorintajua en siitä reissusta olisi selvinnyt.

    Minä kolmannen keskarin jälkeen vannoin tauon nimeen - ei tätä paskaa enää jaksa. Jostain hassusta biologian ja evoluution yhteistyöstä johtuen uhkun tarmoa (ja vihaa) ja pusken kohti yritystä. Tällä hetkellä en koe lohduttavana uutisena, jos joku kertoo tarinan jostakusta joka sai niin ja niin monen keskarin jälkeen lapsia. Että ne tarinat tuovat lohtua ja toivoa? Mä sanon, että iso not.

    En tiedä mitä yritän sanoa. Ehkä sitä että uskallan lievästi väittää tietäväni tunteesi nyt. Ja tiedän, että meitä vituttaa.

    Ystävällisesti,
    A

    VastaaPoista
  2. Tuota mäkin olen aina ihmetellyt, että miten ihmeessä ihmiset voi plussattuaan vaan todeta että: jee, meille tulee vauva. Ja jotkut vielä kertoo raskaudesta julkisesti ihan alussa, hullua. Mun ensimmäinen ajatus on, että: tuskin tästä mitään vauvaa tulee. Pessimisti ei (muka) pety.

    -Aada

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli