Siirry pääsisältöön

Liikkeettömyydestä

Kesä ja loma ovat imaisseet mukanaan. Niin, etten ole ehtinyt tänne Bloggeriin, vaikka monta kertaa olisi ollut kaikenlaista kirjoitettavaa. Toisaalta aika kuluu nyt entistä nopeammin, kun ollaan reissattu kotimaassa ja pian taas lyhyellä ulkomaanreissulla ja tänään eletään np-ultran mukaan jo raskausviikkoa 15+2.

Olen voinut hävyttömän hyvin. En edes tiennyt, että raskausaika voisi olla tällaista - oireita ei käytännössä ole, mitä nyt tietysti ruoka maistuu tasaisin väliajoin. Esikoisesta jo melkein näillä viikoilla vaivanneet liitos- yms. kivut ovat loistaneet poissaolollaan ja väsymyskin on hävinnyt. Ainoa ikävä raskausoire on jatkuva pissahätä, joka herättää erityisesti öisin, mutta onhan tämä nyt ihan käsittämätöntä, miten helpolla olen päässyt. 

Samalla tietysti koko ajan pelottaa, että vieläkö kaikki voi olla hyvin. Esikoista odottaessa olin vielä näillä viikoilla todella pahoinvoiva. Nyt voin jopa välillä unohtaa olevani raskaana, niin hyvävointinen olen ollut. Esikoisesta aloin myös tuntemaan säännölliset ja jo melko napakat liikkeet rv 14+6. Nytpä en voi sanoa tuntevani vauvan liikkeitä: muutamia nykäyksiä ja hipsutuksia silloin tällöin kyllä, mutta en mitään säännöllistä tai edes joka päivä tuntuvaa ja koska sen verran harvoin mitään olen tuntenut, en voi edes varmaksi vannoa nykäysten olleen liikkeitä.

Liikkeiden puute ahdistaa. Pelkään, että vauvalla ei ole kaikki hyvin. Tiedän, että olen vielä aikaisilla viikoilla ja on täysin mahdollista, että tässä raskaudessa istukka onkin kohdun etuseinässä vaimentamassa liikkeitä. Voi myös olla, että bebe #2 on huomattavasti veljeään rauhallisempi, mikä ei olisi mitenkään huono vaihtoehto. Samalla kuitenkin pelkään, että vauvalla on joku hätä tai ehkä hän ei ole enää edes hengissä - np-ultra on viimeisin varma päivä, kun vauvan elossaolo on viimeksi vahvistettu ja se oli jo ennen juhannusta. Joudun kärvistelemään neuvolaa odotellessa vielä ensi viikon tiistaille, jolloin toivottavasti sydänäänet kuuluvat vahvoina.

Ainoa selvä merkki raskaudesta on kasvava vatsa. Ja oh boy kun se kasvaakin. En mitannut vyötärönympärystä esikoista odottaessani enkä nytkään, mutta jos pitäisi silmämääräisesti arvioida, veikkaisin, että vatsani nyt 16. raskausviikolla on saman kokoinen kuin esikoisesta puolivälissä. Eli raskautta on käytännössä tässä vaiheessa aivan mahdoton peittää. Mikä tietysti ahdistaa, koska kaikki kuvittelevat, että tämänkokoisessa vatsassa on pakko käydä kamala kuhina, mutta kun ei käy. Nyt jo olen saanut kommentteja, että potkiikos kovasti ja siihen on sitten kiva todeta, että joo ei potki ja eipä näillä viikoilla kai vielä tarvitsisikaan...

Nyt siis taas odotellaan. Ensi viikon sokerirasitusta, neuvolaa ja sitten kuukauden päässä häämöttävää rakenneultraa. Jotenkin taas kaipaisin vahvistusta siihen, että näin vähäoireinen raskaus ja liikkeiden puute voi silti johtaa terveen vauvan syntymään ja voimakkaisiin liikkeisiin myöhemmässä vaiheessa. 

Olen myös monta kertaa todennut, että onneksi esikoista odottaessa olin sekä kamalan pahoinvoiva että tunsin liikkeet aikaisin. Olisin hyppinyt vielä pahemmin seinille, jos olisin saanut näin vähäoireisen raskauden ja liikkeettömyyden, mutta nyt olen yrittänyt luottaa todennäköisyyksiin ja jopa nauttia siitä, että olen päässyt näin helpolla. Pitää vain jaksaa luottaa ja toivoa, että kaikki on hyvin, liikkeiden puutteesta huolimatta.

Kommentit

  1. Itse tunsin toisessa raskaudessa liikkeet huomattavasti myöhemmin kuin ekasa, vasta rv 20 alkaen jotain. Istukka olikin sitten etuseinässä. Nyt loppuraskautta kohti tämä toinen on kuitenkin ollut huomattavasti aktiivisempi liikkuja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää toivoa, että meillä olisi kyseessä samanlainen tilanne, huolestuttaa niin kovin, kun mitään ei tunnu...

      Poista
  2. Hei,
    Jännää lukea blogiasi, sillä meilläkin on odotuksessa perheemme toinen lapsi. Laskettu aika on 14.1-19 <3
    Meilläkin oli np-ultrassa sama, että sikiö oli kooltaan suurempi kuin viikot ja laskettua aikaa aikaistettiin 6 päivällä (sama tapahtui esikoisen kanssa).
    Olen nyt viikolla 16+2 ja melko vähän liikkeitä olen tuntenut, mutta ultrassa arveltiin istukan olevan melko etuseinässä, joten tämä voi selittää asian. Olen varma että tunsin liikkeitä jo ennen np-ultraa ja kyselinkin että onko mahdollista. Siellä sanottiin ultrauksen jälkeen että on kovin mahdollista, sillä oli todella liikkuvainen yksilö ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, onpa meillä sitten lasketut ajat lähekkäin. Kiva kun luet, tsemppiä sinne odotukseen! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heikosti positiivinen

Tänä viikonloppuna piti juoda paljon viiniä, laseittain, jopa pulloittain koska maanantaina on synttärit ja vaikka vanheneminen juuri nyt ahdistaa, toisaalta jos syy juhlaan löytyy, se kannattaa käyttää (yksi oppimistani elämänviisauksista keskenmenomatkalla). Eipä juotu.  Piti testata useammalla tikulla vielä tänään, koska perjantain testaan-nyt-että-voin-juoda-viiniä-vaikka-oireita-ei-ole testeistä toinen näytti negaa ja toinen positiivista. Ylimmäinen on PregCheckin, se on selvä plussa, vaikka menkkojen pitäisi alkaa aikaisintaan huomenna (tänään siis todennäköisesti joko 3+5 tai 3+6). ClearBlue on siitä ihana, että testin tulosta ei tarvitse arvailla.  Sen sijaan alimpana oleva Apteekin Oma Raskaustesti on hyvin heikko positiivinen ja ahdistaa kovasti tällaista keskenmenoihin erikoistunutta naisihmistä. Ei varmaan lupaa raskauden jatkumisen kannalta hyvää, jos testi näyttää tuolta? Keskityn hengittämiseen. Täällä nimittäin ollaan. Jälleen kerran raskaana. Jo neljättä ke

Rv 5+4: leikin loppu?

Näin kauan sitä onnea sitten kesti. Jokaisella kerralla hieman lyhyemmän aikaa. Eiliseen asti kaikki meni hyvin, oireita oli koko ajan enenevässä määrin ja mieli tyyni. Mieli oli yllättävän tyyni myös illalla, kun huomasin, että oireet hiipuvat iltaa kohti vähitellen kokonaan. Siinä missä rinnat olivat hetki sitten kivikovat ja todella kosketusarat, illalla jäljellä oli lättänät ja täysin kivuttomat säkit. Pieni paniikki iski jo siinä vaiheessa, soitin miehelle työmatkalle itkuisen puhelun ja menin nukkumaan. Eipä näille mitään voi. Aamulla odotin pahoinvointia, kipeitä rintoja, vilunväristyksiä. Ei mitään. Tilalla on repivä selkäsärky ja itkuinen mieli: näin tässä jälleen kerran kävi. Oireet ovat poissa, olo mitä parhain ja viime kerrasta déjà vu -tunne. Edellisellä kerralla tämä sama odotti viikolla 6+4, nyt jo viikon aiemmin. Jokaisella kerralla raskaudet jatkuvat lyhyemmän ja lyhyemmän aikaa, eiköhän aika ole jo luovuttaa. Minun kehoni ei jostain lääketieteelle tuntemattomasta

Toinen kolmannes ja oireettomuuden kirouksesta

Tänään on rv 13+0. Ihan hetkeksi on pakko pysähtyä ja miettiä sitä. Suurin osa äitiysoppaista määrittelee juuri tämän viikon alkamisen merkitsevän myös toisen kolmanneksen alkua. Siis että minä - pelkkiä keskenmenoja saanut nainen - olen päässyt toiselle kolmannekselle. Sanattomaksi vetää.  Toki heti ajattelen niin, että todisteena tästähän minulla on vain viikontakainen ultrakäynti. Mistäpä sitä tietää, mitä siellä kehossa on ehtinyt tapahtua tässä viikon aikana. Kuten huomaatte, luotto oman kehon toimintaan niin kuin luonto on sen tarkoittanut on edelleen lähes olematonta. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Nyt ollaan täysin neitseellisellä maaperällä: tänne saakka ei olla koskaan päästy enkä siis tiedä, mitä odottaa tai mikä on normaalia. Kehohan nimittäin päätti - varmaan sitten sen toisen kolmanneksen kunniaksi - että nyt on aika luopua raskausoireista. Lauantaina yökin aamulla aiempia viikkoja huomattavasti vähemmän ja jaksoin valvoa lauantai-iltana puoleenyöhön saakka, mikä oli